Pelarian haru...

Pelarian harus pulang apabila perang berakhir

NEUBRANDENBURG, 31 Jan – Canselor Jerman Angela Merkel semalam cuba menenangkan kritikan-kritikan lantang tentang dasar terbuka beliau bagi pelarian dengan menegaskan kebanyakan mereka adalah dari Syria dan Iraq, akan pulang ke tanah air sebaik saja konflik di sana berakhir.

Di sebalik semakin terasing, Merkel menolak tekanan dari beberapa konservatif untuk menghentikan kemasukan orang pelarian, atau menutup sempadan Jerman.

Sokongan bagi gabungan konservatifnya telah menurun ketika kebimbangan meningkat tentang bagaimana Jerman akan mengintegrasikan 1.1 juta penghijrah yang tiba tahun lalu, sementara jenayah dan keselamatan juga menjadi tumpuan selepas siri-siri serangan ke atas wanita di Cologne pada Tahun Baru oleh lelaki-lelaki yang kelihatan berbangsa Afrika utara dan Arab.

Kemasukan itu telah memberi peluang kepada pihak sayap kanan, Alternative for Jerman (AfD) yang sokongannya kini dua digit dan ketuanya telah berkata semalam bahawa para pendatang yang telah masuk secara haram, seharusnya ditembak jika perlu.

Merkel berkata adalah penting untuk menekankan bahawa kebanyakan orang pelarian hanya dibenarkan tinggal bagi tempoh terhad.

Rumah pasang siap terlihat di kem Azraq bagi pelarian Syria di utara Jordan. – AFP
Rumah pasang siap terlihat di kem Azraq bagi pelarian Syria di utara Jordan. – AFP

“Kita perlu untuk mengatakan kepada rakyat bahawa ini adalah status kediaman sementara dan kami menjangkakan bahawa sebaik saja wujud keamanan di Syria lagi, sebaik saja IS telah ditumpaskan di Iraq, orang pelarian akan kembali ke tanah air mereka dengan pengetahuan yang mereka raih,” beliau memberitahu rundingan serantau partinya, Kesatuan Demokrat Kristian (CDU) di negeri Mecklennurg-Barat Pemerania.

Merkel berkata 70 peratus orang pelarian yang lari ke Jerman dari bekas Yugoslavia dalam tahun 1990 telah kembali ke tanah air mereka.

Horst Seehofer, ketua Kesatuan Sosial Kristian (CSU), parti sekutu Bavaria, CDU telah mengancam akan membawa kerajaan ke mahkamah jika aliran pencari suaka tidak dikurangkan. Merkel menggesa negara-negara Eropah lain supaya menawarkan lebih banyak bantuan kerana bilangan yang perlu dikurangkan selepas itu dan harus tidak mula meningkat lagi, terutamanya pada musim bunga. – Reuters