‘Pelarian Syr...

‘Pelarian Syria bukan pengganas’- Roustom

JERSEY CITY, Amerika Syarikat, 20 Nov (AFP) – Hussam al-Roustom kehilangan segala-galanya di Syria. Selepas melarikan diri daripada kengerian perang, dia bekerja syif malam 12 jam di kedai roti, belajar bahasa Inggeris dan menyaksikan anak-anaknya membesar di Amerika.

Selepas penempatan semula di Jersey City sebagai pelarian, beliau kini mempunyai mesej untuk negara yang memberinya peluang kedua.

“Syria bukan pengganas,” katanya kepada pemberita, bercakap pada hari yang sama dengan Dewan Rakyat mengundi bagi mengharamkan pelarian Syria dan Iraq dari memasuki Amerika Syarikat tanpa langkah-langkah pemeriksaan yang sukar.

Pelarian Syria Hussam al Roustom (kiri) bercakap semasa sidang akhbar di Bandar Raya Jersey, New Jersey. – AFP
Pelarian Syria Hussam al Roustom (kiri) bercakap semasa sidang akhbar di Bandar Raya Jersey, New Jersey. – AFP

Ia adalah tindak balas perundangan yang pertama untuk serangan ganas minggu lepas di Paris kerana bimbang salah seorang penyerang mungkin telah memasuki Eropah dengan menyamar sebagai seorang pendatang Syria.

Pelarian Syria telah menjadi mainan politik di Amerika Syarikat semasa musim pilihan raya, dengan Republikan telah memilih untuk menghentikan ikrar Presiden Barack Obama untuk menempatkan 10,000 pada tahun akan datang.

Sejak Oktober 2011, Amerika telah mengakui pelarian Syria kurang daripada 2,180 orang. Turki telah mengambil dalam dua juta, Lubnan lebih daripada satu juta dan Jordan lebih daripada 500,000.