Pelbagaikan p...

Pelbagaikan perniagaan bagi naikkan keuntungan

KUALA LUMPUR, 8 Mei (Bernama) – Penyedia perkhidmatan minyak dan gas, Tanjung Offshore Bhd (TOB), merancang untuk menceburi medan minyak huluan di negara Asia Tenggara yang lain dan Australia sebagai langkah mempelbagaikan perniagaan berbanding hanya bergantung kepada Petronas dan Malaysia.

TOB juga akan meneruskan lebih banyak projek hiliran dan perkhidmatan sokongan dalam projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) Petronas, menurut sumber industri hari ini.

Langkah ini merupakan sebahagian daripada strategi TOB untuk mempelbagaikan perniagaan berkaitan minyak dan gas bagi meluaskan portfolionya dan meningkatkan keuntungan, katanya.

Seperti kebanyakan peserta sektor minyak dan gas yang lain, kelembapan dalam sektor tersebut pada masa ini telah memberi kesan kepada TOB yang menyebabkan projek berkurangan berikutan persaingan lebih tinggi, yang mana sumber berkata telah mengurangkan margin dan memberi tekanan kepada keuntungan.

Ini lebih-lebih lagi terutamanya sejak TOB dilihat oleh pasaran sebagai penyedia perkhidmatan minyak, yang kurang menguntungkan berbanding peserta sektor minyak dan gas utama.

Ini telah mendorong syarikat itu untuk mengambil langkah menangani isu disebabkan oleh kelembapan dalam perniagaan minyak dan gas.

Bagi tujuan itu, katanya TOB mewujudkan lebih banyak segmen perniagaan minyak dan gas yang menguntungkan.

Ia juga beralih daripada kebergantungan kepada kontrak luar pesisir dan penyelenggaraan yang besar berikutan ini memerlukan jumlah pekerja yang besar dan pelaburan dalam kemudahan.

ARTIKEL YANG SAMA