Peletakan jaw...

Peletakan jawatan penyiasat, timbulkan persoalan

BANGKOK, 9 Nov (Reuters) – Peletakan jawatan seorang pegawai kanan polis Thai yang bertanggungjawab dalam siasatan penyeludupan manusia menimbulkan persoalan serius mengenai komitmen negara untuk menamatkan perdagangan haram tersebut dan melindungi pegawainya, kata kumpulan hak hari ini.

Mejar Jeneral Paween Pongsirin, di mana kumpulannya mengetuai penangkapan yang dilakukan sejak Mei, meletak jawatan pada hujung minggu berkata satu arahan untuk memindahnya ke selatan Thailand akan mendedahkannya kepada balas dendam oleh anggota sindiket penyeludupan yang masih bebas.

Thailand telah mendakwa 88 orang yang disyaki terbabit dalam penyeludupan manusia sejak melancarkan satu siasatan dalam geng berkenaan di seluruh negara ekoran penemuan 30 mayat yang dikebumikan dalam kubur berhampiran sempadan Thailand-Malaysia pada Mei, yang mencetuskan satu bantahan antarabangsa.

Seorang tentera dan empat pegawai polis adalah antara mereka yang ditahan. Tindakan keras itu mencetuskan satu krisis penghijrah serantau apabila penyeludup meninggalkan bot yang penuh dengan beribu-ribu penghijrah di laut, dan bukannya menghadapi risiko untuk mendarat di pantai Thailand.

Meskipun tindakan keras dilancarkan, AS mengekalkan Thailand di Tingkat 3 untuk tahun kedua – tingkat paling rendah – dalam laporan Penyeludupan Manusia tahunan pada Julai kerana gagal memenuhi standard AS minimum untuk pembasmian penyeludupan.

Sunai Phasuk, penyelidik Thailand di Pemerhati Hak Asasi Manusia, berkata kekurangan perlindungan yang diberikan kepada penyiasat dan saksi akan memberi kesan kepada keberkesanan perbicaraan penyeludupan.