Pellegrini se...

Pellegrini sedia ketepi peluang Piala FA

LONDON, 19 Feb (AFP) – Para pengurus pasukan yang mengancam untuk menurunkan pemain lemah dalam Piala FA menjadi sesuatu yang sudah biasa sejak beberapa musim dan Manuel Pellegrini menyertai kumpulan itu menjelang perlawanan pusingan kelima Manchester City ke Chelsea Ahad ini.

Pada kedudukan Liga Perdana, insentif kewangan sama ada kelayakan bagi Liga Juara-Juara atau menghindarkan penyingkiran telah menjuruskan pengurus untuk menurunkan skuad lanjutan bagi Piala FA.

Dalam keadilan kepada Pellegrini, yang dimaklumkan awal bulan ini bahawa dia akan digantikan oleh bos Bayern Munich, Pep Guardiola pada akhir musim, dilema Piala FA hujung minggu ini bukanlah keputusannya.

BBC, yang juga menyiarkan perlawanan Piala FA City, mendapatkan permintaan mereka agar perlawanan itu dipindahkan dari hari Sabtu ke Ahad yang diterima oleh FA.

Ini bermakna pasukan Pellegrini akan beraksi dalam masa sehari sebelum mereka membuat kunjungan ke Ukraine menjelang perlawanan pertama pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara menentang Dynamo Kiev pada Rabu, dengan City berusaha untuk mara ke suku akhir perlawanan kelab elit Eropah buat kali pertama.

Pellegrini menurunkan pemain bukan barisan utama untuk Piala FA bagi memberikan tumpuan penuh kepada cabaran gelaran Liga Perdana. – Reuters
Pellegrini menurunkan pemain bukan barisan utama untuk Piala FA bagi memberikan tumpuan penuh kepada cabaran gelaran Liga Perdana. – Reuters

Perlawanan itu sebaliknya diadakan hanya empat hari sebelum City menghadapi Liverpool dalam Piala Liga di Wembley seminggu lagi pada Ahad.

Bagi pasukan juara Liga Perdana, Chelsea, 20 mata di belakang pendahulu Leicester City, Piala FA mewakili peluang terbaik mereka bagi menjulang trofi musim ini, tetapi Pellegrini mungkin berusaha untuk merehatkan pemain seperti Sergio Aguero, David Silva dan Joe Hart di Stamford Bridge.

“Kami perlu meletakkan kepentingan Manchester City terlebih dahulu,” kata Pellegrini. “Bagi saya, saya perlu melakukan apa yang saya rasa terbaik bagi kelab, untuk beraksi dengan pasukan kuat dalam Liga Juara-Juara.”

Dalam kedudukan lain, pertahanan Chelsea Gary Cahill menyokong pasukannya untuk menangani ketiadaan pertahanan, John Terry yang masih direhatkan. Kapten pasukan Blues itu tidak beraksi dalam kekalahan 2-1 dalam Liga Juara-Juara kepada Paris St Germain Selasa lalu dalam keputusan yang menamatkan rekod tanpa kalah 12 perlawanan mereka.

ARTIKEL YANG SAMA