Peluang Engla...

Peluang England untuk Alli, Walcott

LONDON, 8 Okt (AFP) – Pemain remaja Tottenham Hotspur, Dela Alli adalah salah seorang daripada beberapa pemain yang diharapkan untuk menghasilkan impak apabila England memulakan persediaan Kejuaraan Eropah tahun depan menentang Estonia esok.

England menyelamatkan tempat mereka pada Euro 2016 dengan menewaskan Switzerland 2-0 bulan lalu, apabila Wayne Rooney menjadi penjaring terbanyak sepanjang masa negara itu, dan mereka bersedia untuk mencatatkan sembilan kemenangan dalam perlawanan Kumpulan E dalam persaingan di Wembley.

Pengurus pasukan Roy Hodgson yang tidak menaruh harapan dalam perlawanan itu, menggunakannya untuk menguji penyerang Arsenal, Theo Walcott di bahagian tengah dan juga memberikan midfield Alli, 19, ujian pertamanya dalam persaingan bola sepak antarabangsa.

“Dia bekerja keras,” kata penjaga gol Joe Hart mengenai Alli, yang menyertai Spurs dari Milton Keynes Dons dengan bayaran 5 juta pound (AS$7.6 juta) pada Februari, membuat kemunculan dalam empat Liga Perdana sehingga musim ini dan menjaringkan satu gol.

“Dia menghasilkan musim yang bagus musim lalu dan Tottenham dilihat memberikan mereka keyakinan dengan meletakkannya dalam pasukan yang bagus. Bagus untuk mendapatkannya dan dia akan berada di dalam dan sekitar skuad England buat masa yang panjang.”

Theo Walcott diberi kepercayaan menggalas tugas di bahagian tengah untuk aksi menentang Estonia. – Reuters
Theo Walcott diberi kepercayaan menggalas tugas di bahagian tengah untuk aksi menentang Estonia. – Reuters

Rooney menjaringkan gol menerusi sepakan percuma untuk memberikan England kemenangan 1-0 apabila kedua-dua pasukan itu kali terakhir bertemu setahun lalu di Tallinn; perlawanan yang dibayangi perbalahan daripada dakwaan Hodgson bahawa Raheem Sterling memberitahunya terlalu letih untuk beraksi.

Sterling, yang berada dalam skuad itu untuk menghadapi Estonia, mengulangi insiden itu dalam beberapa temu bual bersama The Guardian di mana penyerang Manchester City itu menafikan kenyataan dia tidak mahu beraksi.

Rooney diragui untuk perlawanan esok selepas direhatkan daripada dua sesi latihan kerana kecederaan buku lali yang dialaminya ketika Manchester United tewas 3-0 kepada Arsenal hujung minggu lalu.

Tetapi dia dijadualkan menghadiri perlawanan walaupun jika tidak cergas untuk menerima kasut emas peringatan daripada Bobby Charlton, yang menyaksikan rekod 49 gol yang diatasinya menerusi sepakan penalti menentang Switzerland.

ARTIKEL YANG SAMA