Peluang melab...

Peluang melabur di pasaran saham antarabangsa

Oleh Imelda Groves HA

Gambar oleh Lyna Mohamad

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 Jun – Baiduri Capital Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Bank Baiduri, dengan rasminya dibuka untuk orang ramai hari ini.

Terletak di Unit 9, Blok A, Kompleks Kiarong, syarikat itu ditubuhkan dengan objektif untuk menyediakan pelanggan pelbagai produk pelaburan dan juga perkhidmatan perdagangan sekuriti.

Berdaftar pada tahun 2014 di bawah Peraturan-Peraturan Pasaran Sekuriti 2014, Baiduri Capital menawarkan peluang pelanggan untuk melabur dalam pasaran saham antarabangsa melalui portal inovatif dalam talian, yang pertama di pasaran Brunei untuk menawarkan dagangan sekuriti dalam talian.

Pelanggan boleh menikmati akses dalam talian mudah untuk portfolio dan penyelidikan laporan pelaburan mereka, mendapatkan sebut harga, pesanan, menyemak sejarah perdagangan mereka tanpa bergantung kepada status akaun dan kajian dengan hanya melayari akses dalam talian 24 jam, portal dagangan dalam talian melalui www.baiduri.com .bn / baiduricapital.

Portal dalam talian adalah, platform dagangan sekuriti berasaskan web yang selamat yang pertama di Brunei.

Kakitangan berkemahiran di Baiduri Capital, termasuk perancang kewangan dalaman, dan berkelayakan untuk peniaga mendaftar, bersedia memberi panduan pelaburan dan membantu dengan perdagangan jika diperlukan.
Kakitangan berkemahiran di Baiduri Capital, termasuk perancang kewangan dalaman, dan berkelayakan untuk peniaga mendaftar, bersedia memberi panduan pelaburan dan membantu dengan perdagangan jika diperlukan.

pg19_150616_bUntuk kemudahan pelanggan, ia boleh diakses dari pelayar internet, di mana-mana komputer riba, tablet atau telefon, bergantung kepada pilihan pelanggan.

Portal yang direka untuk memfokuskan pelabur ini memiliki ciri-ciri yang kaya dengan membolehkan pelanggan untuk membuat penyelidikan harga, dan juga mencari maklumat pasaran untuk membantu membuat keputusan apabila berdagang dalam talian.

Membuka akaun perdagangan ini bertambah mudah hanya dengan melalui proses mudah membuka akaun dalam talian.

Semua pelanggan hanya perlu mengisi borang pendaftaran dalam talian, yang boleh didapati di laman sesawang dan peniaga yang berkelayakan dan berlesen daripada Baiduri Capital akan berhubung dengan mereka. Sebelum dagangan, pelanggan dikehendaki untuk melakukan Penilaian Profil Risiko untuk memastikan bahawa profil risiko mereka adalah sesuai untuk dagangan sekuriti.

Pelanggan juga perlu mempunyai akaun simpanan atau akaun semasa di Bank Baiduri atau Baiduri Finance untuk memudahkan pembiayaan perdagangan mereka. Baiduri Capital pada mulanya akan menyediakan pelanggan akses dalam talian kepada tiga bursa saham utama, SGX (Singapura, HKEX (Hong Kong) dan Bursa Malaysia.

Pasaran utama yang lain secara beransur-ansur akan ditambah pada masa akan datang, termasuk Pasaran Saham Amerika Syarikat. Di premis Baiduri Capital yang terletak di Kompleks Kiarong itu juga terdapat pondok perdagangan yang dilengkapi dengan tablet untuk pelanggan untuk berdagang.

Kakitangan yang berkemahiran di Baiduri Capital, termasuk perancang kewangan dalaman, dan berkelayakan untuk peniaga mendaftar, akan berada di tapak untuk memberi panduan pelaburan dan membantu dengan perdagangan jika diperlukan. Di samping itu terdapat satu set alatan yang disediakan seperti galeri tontonan untuk mengesan pergerakan harga dalam SGX (Singapura) dan Bursa Malaysia.

Selaras dengan semua entiti Kumpulan Bank Baiduri, Baiduri Capital akan terus berkembang dan memperkenalkan produk baru, perkhidmatan dan pasaran untuk menyediakan pelanggan kemanfaatan dan lebih banyak peluang untuk memperluaskan portfolio mereka.

ARTIKEL YANG SAMA