Peluang tembu...

Peluang tembusi pasaran ASEAN

Oleh Imelda Groves HA

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 April – Usahawan muda Brunei yang berhasrat meneroka perniagaan di rantau ini dijemput untuk mengambil bahagian dalam program-program yang ditawarkan oleh Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) yang secara khususnya menyasarkan mereka yang ingin menembusi pasaran ASEAN.

Di bawah Program Accelerator MaGIC, pemohon yang diterima akan diberi peluang untuk belajar daripada mentor dan ahli kohort dari seluruh dunia dalam tempoh kursus empat bulan di mana mereka juga akan diberi elaun bulanan dengan penginapan semasa program bersama dengan tiket penerbangan bersubsidi.

Pengarah Eksekutif MaGIC, Ehon Chan dalam taklimatnya kepada para pengusaha tempatan malam tadi berkata, pendaftaran untuk program ini antara beberapa program lain MaGIC sudah dibuka dan akan ditutup pada 3 Mei.

Antara kriteria termasuk menjadi peneroka inovasi (start-up) bersama satu hingga tiga ahli pasukan yang boleh komited untuk tempoh empat bulan dengan produk sedia untuk pasaran, yang telah pun mendapat daya tarikan dan berskala besar serta mempunyai potensi pertumbuhan yang besar.

Katanya, MaGIC telah mencipta platform untuk usahawan ASEAN untuk datang bersama-sama, sekaligus mewujudkan pendedahan yang lebih baik untuk peserta untuk membina rangkaian.

Ehon Chan dan Pengusaha Tempatan, Keeran Janin ketika memberi taklimat kepada para pengusaha tempatan.
Ehon Chan dan Pengusaha Tempatan, Keeran Janin ketika memberi taklimat kepada para pengusaha tempatan.
Antara yang hadir pada taklimat berkenaan.
Antara yang hadir pada taklimat berkenaan.

“Di bawah program ini, peserta dididik dalam menilai hubungan sepanjang hayat sebagai satu cara untuk memastikan semangat kekitaan walaupun mereka pulang ke negara masing-masing nanti.

“Mereka akan terus memiliki hubungan dengan rakan-rakan kohort mereka jika mereka mahu berkembang dalam bidang-bidang ini mereka mengetahui bahawa mereka akan mempunyai sekutu untuk membantu memasuki pasaran ini.”

Menurut Chan lagi, kemajuan dalam bidang teknologi telah melahirkan istilah ‘kesalinghubungan,’ yang membawa kepada pasaran global yang lebih kompetitif dengan mendorong mereka yang bersemangat waja untuk merebut peluang berkembang maju dalam dunia perniagaan.

“Jika anda tidak kuat semangat untuk memburu apa yang anda mahukan, akan ada orang lain yang pasti akan pergi untuk mendapatkan apa yang mereka kejar.

“Jika anda tidak menjadi yang pertama, maka anda mungkin akan menjadi seperti yang lain dan anda akan kehilangan kelebihan dan peluang anda,” tegasnya.

Menurutnya lagi, “Jika anda terus mengejar pasaran pekerjaan, anda akan sentiasa berada di bawah, tidak bekerja. Mengapa tidak membuat pekerjaan anda sendiri? Pergi di luar sana dan cuba walaupun ia adalah sebuah gerai kecil, yang lebih baik daripada tidak mempunyai apa-apa.”

Pada usia 30 tahun, Chan dianggap sebagai pelopor dalam bidang perniagaan dengan memiliki beberapa anugerah dan telah diiktiraf di Australia sebagai antara 25 usahawan sosial yang cemerlang.

Beliau juga telah diiktiraf sebagai ‘Good 100 People Moving The World Forward’ ditempatkan dalam syarikat-syarikat Oprah Winfrey dan Bill Clinton bagi kerja-kerjanya dalam perubahan sosial dengan satu inisiatif yang disasarkan bagi pencegahan bunuh diri dengan memperkasakan ekonomi kumpulan sasaran.

ARTIKEL YANG SAMA