Pelumba temui...

Pelumba temui, tinggalkan mangsa pelayaran

MANILA, 9 Mac (AFP) – Kelasi yang berada dalam perlumbaannya seluruh dunia telah menemui dan meninggalkan mayat warga Jerman yang ditemui di atas kapal layar diluar selatan Filipina, kata penganjur acara.

Pasukan LMAX Exchange melihat sebuah perahu layar sekitar 870 kilometer (470 batu nautika) ke barat Guam pada 31 Januari dan kru menemukan mayat yang reput dalam kabin, kata Clipper Round the World Race dalam kenyataan.

‘Dalam keghairahan perlumbaan Clipper Race dan kru pasukan LMAX Exchange, kami mengetepikan perlumbaan dalam harapan membantu kapal yang terjejas dan mana – mana kelasi yang tekandas,’ katanya, yang memetik kenyataan dari pasukan itu.

Penganjur melaporkan penemuan itu kepada Pengawal Pantai AS di Guam sebelum mengarahkan pasukan untuk meneruskan perlumbaan ketika ia tidak memberikan bantuan lebih lanjut, tambahnya. Bot itu kemudian terapung selama 25 hari menyeberangi lebih dari 1,200 kilometer dari perairan sebelum nelayan Filipina mendapati kapal yang tiang layarnya patah di pesisir timur pulau Mindanao.

Gambar fail bertarikh 2 Mac 2016 menunjukkan kapal layar yang dimiliki oleh Manfred Fritz Bajorat, berlabuh di bandar Barobo, wilayah Surigao del Sur, Filipina selatan di Pulau Mindanao, selepas ianya ditemui hanyut oleh penduduk pada bulan Februari lalu. – AFP
Gambar fail bertarikh 2 Mac 2016 menunjukkan kapal layar yang dimiliki oleh Manfred Fritz Bajorat, berlabuh di bandar Barobo, wilayah Surigao del Sur, Filipina selatan di Pulau Mindanao, selepas ianya ditemui hanyut oleh penduduk pada bulan Februari lalu. – AFP

Polis Filipina berkata mayat kemudian ditemui di atas meja di kabin yang dikenal pasti warga Jerman, Manfred Fritz Bajorat, pemilik kepada kapal layar sepanjang 13 meter (44 kaki).

“(Saya) memilih rasa hormat di mana kami memilih untuk tidak menerbitkan maklumat penuh pencarian. Kami berharap untuk menghindarkan sebarang keadaan yang tidak sesuai di dalam komuniti pelayaran antarabangsa dengan mengumumkan kematian kelasi yang tidak dikenali,” kata penganjur perlumbaan.

Pengumuman perlumbaan Clipper, yang diterbitkan dalam laman sesawangnya semalam, dilihat meletakkan keraguan mengenai pencarian bedah siasat polis Filipina, di mana lelaki tersebut meninggal kerana serangan jantung sekitar seminggu sebelum nelayan menemuinya.

Kedutaan AS di Manila merujuk permintaan AFP bagi mendapatkan ulasan kepada Pengawal Pantai Amerika Syarikat di Hawaii, yang tidak segera membalas terhadap soalan yang di e-melkan. Jurucakap Pengawal Pantai Filipina, Pemerintah Armand Balilo memberitahu AFP dia tidak perasan dengan kes itu setelah dilaporkan oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat.