Pemain ternam...

Pemain ternama golf sedia berentap

AUGUSTA, Amerika Syarikat, 1 April (AFP) – Pemain nombor satu dunia Jason Day, juara bertahan Jordan Spieth, Rory Mcllroy dan hos kepada pemenang-pemenang lepas kini menumpu di Augusta National dengan matlamat untuk menyarung jaket hijau juara.

Kejohanan Master ke-80 bermula kelmarin dengan Jason Day, yang baru menang di Kejohanan Golf Sedunia, cuba untuk memenangi gelaran utama kedua berturut-turut selepas memenangi kejohanan pertamanya pada Kejohanan PGA tahun lepas.

“Ia satu kejohanan yang benar-benar ingin saya menangi,” kata Day. “Saya sering mahu untuk memakai jaket itu dan mengulangnya setiap tahun.

“Dari segi keyakinan ia amat baik bagi saya sejak dua minggu lepas. Namun ia akan menjadi suatu yang sukar. Ia amat baik untuk berada di kejohanan itu sebagai pemain nombor satu. Ia sesuatu sudah tentu saya akan sahut. Ia akan menjadi seronok untuk berjalan melalui pintu sebagai pemain nombor satu dunia.”

Pemain golf nombor satu dunia, Jason Day yang dijangka akan menunjukkan aksi hebat di kejohanan itu. – Reuters
Pemain golf nombor satu dunia, Jason Day yang dijangka akan menunjukkan aksi hebat di kejohanan itu. – Reuters

Day, yang sebelum ini berkongsi di tempat kedua pada kejohanan itu pada 2011, dan di tempat ketiga pada 2013, menerajui barisan pemain termasuk Jordan Spieth, 22, yang menyamai rekod kejohanan 72 lubang Tiger Woods tahun lepas, dan Mcllroy, yang akan mengejar Grand Slam kerjaya lengkap jika memenangi kejohanan Master itu.

“Saya perlu memahami bahawa akan terdapat begitu banyak gembar-gembur di sekeliling Jordan dan Rory, kerana dia mungkin akan melengkapkan Grand Slam kerjayanya. Begitu juga dengan saya.”

Pemain Australia Adam Scott, pemenang 2013, pemenang berturut-turut di Honda Classic dan Doral. Pemain Afrika Selatan Charl Schwartzel, juara 2011, menang pada bulan lepas di Innisbrook dan Bubba Watson, pemenang 2012 dan 2014, yang menjulang takhta Riviera pada Februari lepas.

Tambahan lagi pemenang tiga kali Phil Mickelson yang kini bermain dengan baik dan pentas itu kini bersedia bagi satu lagi pertarungan dramatik bagi sukan golf di Georgia pines.

ARTIKEL YANG SAMA