Pemandu pekak...

Pemandu pekak maut ditembak polis AS

MIAMI, 23 Ogos – Pihak berkuasa di negeri selatan AS, North Carolina, hari ini sedang menyiasat kematian seorang pemandu pekak yang telah ditembak selepas anggota keselamatan cuba menegahnya untuk memandu dalam keadaan laju.

Daniel Harris, 29, yang menggunakan bahasa isyarat untuk berkomunikasi, membawa anggota keselamatan, Jermaine Saunders pada adegan kejar-mengejar sepanjang lapan batu (13 kilometer) pada hari Khamis yang bermula pada lebuh raya antara negeri dan berakhir di luar rumahnya di Charlotte, stesen televisyen tempatan WSOC melaporkan.

Pemandu keluar kenderaannya di kejiranan dan “pertemuan berlaku” yang membawa kepada tembakan, jurucakap Lebuh raya patrol negeri North Carolina, Sarjan Michael Baker berkata dalam satu kenyataan.

Pemandu itu meninggal dunia di tempat kejadian, kata Baker. Tiada sebarang senjata ditemui daripada Harris, Biro Negeri Siasatan memberitahu WSOC.

Seorang jiran menyelar tembakan itu “sama sekali tidak boleh diterima.”

“Dia tidak mendengar siren, dia tidak mendengar apa-apa … anda menegah seseorang yang memiliki masalah pekak, mereka kurang upaya,” Mark Barringer memberitahu WSOC.

Keluarga Harris telah melancarkan kutipan derma dalam talian untuk membayar perbelanjaan pengebumian.

Wang lebihan “akan digunakan untuk menubuhkan sebuah yayasan di atas nama beliau untuk mendidik dan menyediakan penguatkuasaan undang-undang latihan yang betul tentang bagaimana untuk berhadapan dengan orang pekak,” kata laman pengumpulan dana keluarga YouCaring.com.

Mereka berharap untuk mengubah sistem pendaftaran pemandu supaya amaran ‘pekak’ akan muncul apabila polis melihat plat lesen kereta. – AFP