Pemasangan di...

Pemasangan di teleskop radio siap

GUIYANG, 3 Julai – Pemasangan sudah siap di teleskop radio terbesar dunia pada pagi ini tatkala 4,450 panel terakhir dipasang di tengah piring besar itu.

Menaikkan panel segi tiga terakhir pada pemantul, yang mempunyai saiz 30 padang bola sepak, bermula pada pukul 10:47 pagi dan mengambil masa kira-kira 40 minit. Ia merupakan langkah bersejarah untuk pelancaran operasi teleskop yang dirancang pada September.

Kira-kira 300 orang, termasuk pembina, pakar, penggemar sains cereka dan wartawan, menyaksikan pemasangan di lembah kars di Daerah Pingtang di wilayah barat daya Guizhou.

“Teleskop itu adalah signifikan terbesar bagi manusia untuk meneroka alam semesta dan pemeradaban ruang angkasa,” kata Liu Cixin, penulis fiksyen sains terkenal, di tapak itu.

“Saya harap para saintis boleh membuat zaman penemuan,” kata Liu, yang memenangi Anugerah Hugo 2015 bagi Novel Terbaik.

Gambar yang diambil pada 21 Jun menunjukkan teleskop ‘FAST’ di Wilayah Pingtang. - Xinhua
Gambar yang diambil pada 21 Jun menunjukkan teleskop ‘FAST’ di Wilayah Pingtang. – Xinhua

Ahli sains seterusnya akan memulakan penyahpepijatan dan pengawasan percubaan Teleskop Berbentuk Sfera Apertur Lima ratus meter (FAST), kata Zheng Xianian, penolong ketua Balai Cerap Astronomi Nasional di bawah Akademi Sains China, yang membina teleskop itu.

Projek itu mempunyai potensi untuk mencari objek yang lebih pelik untuk memahami lebih baik asal-usul alam semesta dan merangsang usaha memburu kehidupan ruang angkasa, kata Zheng.

Zheng berkata teleskop radio itu akan menjadi pemimpin global untuk tempoh 10 hingga 20 tahun akan datang.

Dalam masa dua atau tiga tahun pertama selepas penyiapannya, teleskop itu akan menjalani pelarasan selanjutnya, dan semasa tempoh itu saintis China akan menggunakannya bagi penyelidikan peringkat awal.

Selepas itu, ia akan dibukakan kepada para saintis seluruh dunia, kata Peng Bo, pengarah Makmal Teknologi Astronomi Radio NAO.

Para saintis juga akan menjalankan kawalan dan pemerhatian terpencil di bandar-bandar seperti Beijing, lebih 2,000km dari tapak teleskop, kata Peng.

Sebaik sahaja siap, teleskop itu menyebabkan Balai Cerap Arecibo Puerto Rico kelihatan kecil, yang mempunyai 300 meter dalam diameter. Ia juga 10 kali lebih sensitif daripada teleskop 100 meter berhampiran Bonn, Jerman, kata beliau.

Kerja-kerja ke atas projek FAST bernilai 1.2 bilion yuan itu bermula pada tahun 2011. – Xinhua