Pembangkang S...

Pembangkang Syria belum buat keputusan rasmi

BEIRUT, 24 Feb (Reuters) – Pihak pembangkang Syria belum lagi membuat keputusan sama ada ia akan menyetujui pelan AS-Rusia untuk berhenti berperang di Syria pada Sabtu ini, ketua perunding pembangkang Mohamad Alloush memberitahu Orient News hari ini.

Alloush berkata Jawatankuasa Rundingan Tertinggi (HNC) pembangkang, yang dia juga merupakan ahlinya, akan memberikan jawapannya nanti.

“Kami punyai masa hingga Jumaat,” kata Alloush, yang mengetuai pejabat politik bagi kumpulan pembangkang Jaish al-Islam.

HNC yang disokong oleh Arab Saudi itu, yang mana kumpulan politik dan saingan bersenjata Presiden Bashar al-Assad, berkata pada hari Isnin dalam satu keterangan ia telah “memberikan penerimaan terhadap usaha-usaha antarabangsa bagi gencatan senjata.”

Namun berkata penerimaan damai adalah bersyarat dalam memenuhi kehendak-kehendak sebelumnya termasuk mengakhiri sekatan, akses percuma bagi bantuan kemanusiaan, membebaskan para tahanan, dan menghentikan pengeboman udara dan darat terhadap orang awam.