Pembangkang S...

Pembangkang Syria kesal

GENEVA, 20 April (AFP) – Para pemimpin pembangkang Syria mula meninggalkan Geneva selepas serangan udara ke atas pasar di barat laut yang mengorbankan kira-kira 44 orang, dengan mengatakan mereka tidak boleh menyertai rundingan damai ketika orang awam mati setiap hari.

Dalam beberapa keganasan yang membawa maut sejak gencatan senjata berkuat kuasa berkuat kuasa pada bulan Februari, serangan pengeboman rejim yang disyaki semalam telah menyerang sebuah pasar di bandar Maaret al-Numan, membunuh kira-kira 37 orang awam, menurut seorang pemerhati.

Rakaman menunjukkan mayat-mayat berlumuran darah kelihatan merata-rata di antara gerai-gerai yang rosak di jalan raya yang berselerakan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Satu lagi serangan ke atas pasar ikan di bandar berhampiran, Kafranbel telah membunuh tujuh orang awam, menurut Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan Syria, sebuah kumpulan pemerhati yang berpangkalan di Britain.

Serangan di wilayah Idlib, yang di bawah kawalan cabang Al-Qaeda di Syria, Al-Nusra Front. Seperti Islamic State (IS), Al-Nusra dikecualikan dari gencatan senjata dan pasukan rejim meneruskan serangan di kawasan-kawasan di bawah kawalannya.

Jawatankuasa pembangkang utama, Jawatankuasa Tertinggi Rundingan menyelar serangan ke atas Maaret al-Numan sebagai ‘pembunuhan beramai-ramai’ dan pencabulan jelas gencatan senjata. Rundingan yang bermasalah – terbaru dalam siri-siri usaha panjang untuk menamatkan konflik lima tahun Syria – gagal minggu ini di sebalik harapan yang dibawa oleh gencatan senjata.

Riyad Hijab bercakap kepada media pada sidang media di Geneva, Switzerland, pada Selasa lalu. - AP
Riyad Hijab bercakap kepada media pada sidang media di Geneva, Switzerland, pada Selasa lalu. – AP

Gencatan senjata separa, yang mana AS dan Rusia menjadi pihak pengantara telah membawa kepada pengurangan dramatik keganasan di seluruh Syria tetapi peningkatan baru-baru ini dalam pertempuran, terutamanya sekitar bandar kedua Aleppo, telah membangkitkan kebimbangan kegagalan sepenuhnya.

Pihak pembangkang pada Isnin mengumumkan ia menangguhkan penglibatannya untuk membantah keganasan yang meningkat dan pengetatan ke atas kemasukan kemanusiaan. Penyelaras HNC Riyad Hijab berkata semalam bahawa dia dan delegasi lain mula meninggalkan Geneva.

“Hari ini saya akan membuat perjalanan bersama-sama beberapa rakan-rakan sekerja saya dari HNC. Beberapa orang telah meninggalkan semalam dan hari ini mereka akan pergi perlahan-lahan sehingga hari Jumaat,” katanya. “Ia tidak sesuai, juga tidak bermoral mahupun dari pihak kemanusiaan untuk menjadi sebahagian rundingan apabila rakyat Syria mati setiap hari akibat pengepungan, kelaparan, pengeboman, gas beracun dan bom laras.”

ARTIKEL YANG SAMA