Pembantah tan...

Pembantah tangguh rundingan

BUJUMBURA, Burundi, 24 Mei (AFP) – Aktivis di Burundi di sebalik berminggu-minggu bantahan ke atas bidaan kontroversi Presiden Pierre Nkurunziza untuk mencari tempoh ketiga mengatakan hari ini mereka akan menangguhkan rundingan dengan kerajaan selepas seorang tokoh pembangkang terbunuh.

Zedi Feruzi, ketua bagi Kesatuan Pembangunan dan Keamanan (UPD), sebuah parti pembangkang Burundi, telah ditembak mati semalam, sehari selepas serangan bom tangan ke atas pasar sibuk yang juga membunuh tiga orang dan mencederakan sekitar 40 yang lain.

Serangan itu telah memburukkan lagi ketegangan di negara Afrika tengah yang dilanda krisis, tempat tindakan keras ke atas bantahan antikerajaan yang mengorbankan sekitar 30 orang sejak lewat April.

Krisis itu juga mencetuskan rampasan kuasa gagal ke atas Presiden NKurunziza minggu lepas.

Mengutuk pembunuhan nyata itu adalah satu ‘tindakan keji’, kata aktivis dalam satu kenyataan yang mereka ‘tangguhkan penyertaan dalam dialog bersama kerajaan’ yang telah disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Kesatuan Afrika.

Mayat Zedi Feruzi, ketua parti pembangkang bagi Kesatuan Pembangunan dan Keamanan telentang di tepi jalan berhampiran rumahnya di daerah Ngagara, Bujumbura. – AFP
Mayat Zedi Feruzi, ketua parti pembangkang bagi Kesatuan Pembangunan dan Keamanan telentang di tepi jalan berhampiran rumahnya di daerah Ngagara, Bujumbura. – AFP

Mereka juga mengatakan pembunuhan itu boleh menjadi sebahagian daripada ‘pelan untuk pasti menyingkirkan’ ketua-ketua kempen menentang Nkurunziza. Seorang jurnalis yang menyaksikan serangan itu mengatakan lelaki bersenjata berpakaian uniform serupa dengan yang dipakai oleh pengawal presiden.

Pejabat presiden telah menafikan sebarang keterlibatan, mengatakan ia amat ‘terkejut’ dengan serangan itu, yang pengawal polis juga telah dibunuh. Ia mengatakan insiden itu perlu segera disiasat ‘oleh itu orang yang bersalah akan dibawa kepada keadilan’.

Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon juga mengutuk keganasan terbaru itu dan merayu bagi ‘ketenangan dan kesabaran’.