Pembelian bal...

Pembelian balik saham kekal popular walaupun dikritik

NEW YORK, 10 April (AFP) – Berdepan dengan ekonomi global yang lembap, syarikat AS telah menerima satu alat kontroversi yang memberi ganjaran kepada pemegang saham dan eksekutif: pembelian balik saham.

Pertama diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Tukaran AS pada 1982, penggunaan pembelian balik saham telah tersebar dengan cepat dalam tempoh lima tahun lalu disebabkan sebahagiannya oleh tekanan daripada pelabur aktivis yang bimbang dengan ganjaran segera.

Apabila syarikat membeli balik saham, saham yang masih ada di pasaran meningkat dalam nilai disebabkan bekalan yang lebih ketat, keadaan melambung kepada pemegang saham. Eksekutif juga menerima faedah apabila pampasan mereka dikaitkan dengan harga saham, selalunya menerusi opsyen saham kaya.

Namun pengkritik berkata syarikat yang membelanja berbilion dolar daripada dana pemegang saham ke atas pembelian balik bermakna dana tidak dilaburkan dalam kilang baru, gaji lebih tinggi dan bidang lain yang merangsang syarikat dan ekonomi yang lebih luas.

Dalam tempoh dua tahun lalu, sekurang-kurangnya 20 peratus daripada syarikat S&P 500 telah mengurangkan jumlah saham mereka sebanyak kurang-kurangnya empat peratus, kata Howard Silverblatt, penganalisis di S&P Dow Jones Indices.

Kesannya adalah untuk menambah pendapatan sesaham syarikat sebanyak sekurang-kurangnya empat peratus. Namun sebagai satu kajian oleh profesor Universiti Chicago Daniel Bens, Franco Wong dan Douglas Skinner, pemerolehan itu “tidak boleh disumbangkan kepada prestasi firma yang meningkat.”

ARTIKEL YANG SAMA