Pemberontak A...

Pemberontak AS perangi IS di Iraq

BEIRUT, 29 Jun (AFP) – Pemberontak AS yang disokong mara dengan memutuskan bekalan talian kumpulan IS antara Syria dan Iraq semalam, merampas pangkalan udara kecil berhampiran sempadan, pemerhati berkata semalam.

Tentera baru Syria berkata operasi – dilancarkan semalam – adalah bertujuan untuk memutuskan talian bekalan melalui lintasan Albu Kamal yang menghubungkan kawasan di bawah kawalan IS di timur Syria dan wilayah Anbar Iraq.

Pemberontak berkata, operasi itu diselaraskan dengan tentera Iraq yang telah mara pada persimpangan dari seberang sempadan.

Kumpulan IS telah menakluki di kawasan persimpangan itu pada pertengahan 2014, apabila menakluki wilayah swathes di kedua-dua belah sempadan dan mengisytiharkan penubuhan ‘khalifah’.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia berkata, NSA telah mara dalam lingkungan lima kilometer (tiga batu) Albu Kamal dari kedua-dua di barat laut dan barat daya.

Sebagai pasukan NSA semakin hampir, IS telah membunuh lima lelaki muda di bandar itu yang dikatakan bekerja dengan kumpulan yang disokong Amerika, kata kumpulan pemantauan yang berpangkalan di Britain.

” NSA dan tentera sokongan telah menakluki lapangan terbang Al-Hamdan, lima kilometer barat laut Albu Kamal dengan sokongan udara dari gabungan itu,” kata Ketua Balai Cerap Rami Abdel Rahman.

Dia tidak segera memberitahu tentang kemalangan jiwa dalam pertempuran itu.

Pejuang NSA telah dilatih di Jordan oleh Amerika Syarikat dan tentera British.

IS sedang menghadapi tekanan yang semakin meningkat daripada serangan yang disokong AS dalam kedua-dua Syria dan Iraq.

Di utara Syria, pakatan Angkatan Demokratik Syria pejuang Kurdis dan Arab telah meningkat ke dalam kubu kuat IS di Manbij dengan sokongan gabungan udara.

Di Iraq, pihak berkuasa mengisytiharkan pada hujung minggu bahawa mereka berada dalam kawalan penuh bandar Fallujah, barat Baghdad.

ARTIKEL YANG SAMA