Pemberontak b...

Pemberontak bertempur di Yaman jejas gencatan senjata

MARIB, Yaman, 12 April (AFP) – Pasukan-pasukan yang setia dan pejuang pemberontak yang disokong Iran bertempur di beberapa medan di Yaman, menurut para pegawai hari ini, pada hari kedua gencatan senjata dimana PBB menjadi pihak perantara, bahawa pemberontak telah memberi amaran dalam keadaan bahaya.

Pasukan tentera yang setia kepada Presiden Abedrabbo Mansour Hadi bertempur dengan pemberontak-pemberontak Huthi Syiah di wilayah Marib, timur dan utara bandar Sanaa yang dikuasai oleh pihak pemberontak, menurut para pegawai. Para pemberontak dan sekutu mereka yang setia kepada presiden yang telah disingkirkan, Ali Abdullah Saleh mara semalaman di kawasan Sarwah, di Marib, merampas penguasaan ke atas dua bukit, menurut seorang pegawai tentera.

Pasukan bersekutu yang diketuai Saudi yang melancarkan kempen tentera menentang para pemberontak tahun lalu, menyifatkan pencabulan semalam sebagai ‘kecil’. Tujuh orang tentera terbunuh dan 15 orang lagi cedera di Sarwah dalam serangan pemberontak sejak gencatan senjata berkuat kuasa pada tengah malam antara Ahad dan Isnin, menurut pegawai itu lagi.

Berlaku juga pertempuran di Nihm, timur laut Sanaa, menurut para pegawai tentera sementara para pemberontak berkata mereka menghadapi serangan pasukan tentera Hadi di kawasan itu. Para pemberontak berkata semalam bahawa pasukan pro kerajaan adalah dalang di sebalik 39 pencabulan ke atas gencatan senjata, termasuklah serangan di Taez dan wilayah tengah, Baida.

Pemberontak Syiah, yang dikenali sebagai Houthi, membawa keranda rakan-rakan Houthi yang terbunuh dalam menentang tentera Yaman Arab yang disokong di wilayah Marib, beberapa jam sebelum bermulanya gencatan senjata di Sanaa, Yaman, Ahad lalu. – AP
Pemberontak Syiah, yang dikenali sebagai Houthi, membawa keranda rakan-rakan Houthi yang terbunuh dalam menentang tentera Yaman Arab yang disokong di wilayah Marib, beberapa jam sebelum bermulanya gencatan senjata di Sanaa, Yaman, Ahad lalu. – AP

Mereka juga berkata kapal terbang perang milik pasukan bersekutu yang diketuai Saudi telah melakukan penerbangan di ruang udara beberapa kawasan Yaman di sebalik gencatan senjata. Sementara itu, seorang tentera terkorban dan sembilan lagi cedera dalam serangan pemberontak di pangkalan tentera berhampiran bandar selatan Balhan, yang bersempadan dengan wilayah Marib.

Jurucakap pemberontak Mohammed Abdulsalam memberi amaran dalam satu kenyataan di Facebook bahawa ‘tindakan ketenteraan yang berterusan membahayakan proses damai dan mengurangkan peluang mengadakan dialog akan datang’ di Kuwait. Tetapi pencabulan gencatan senjata itu nampaknya tidak menawarkan hati PBB yang menaja rundingan damai di Kuwait minggu depan.

“Penghentian perseteruan nampaknya sebahagian besarnya dilaksanakan,” jurucakap PBB Stephane Dujarric berkata semalam, meskipun dia mengatakan terdapat ‘beberapa kawasan keganasan.”

ARTIKEL YANG SAMA