Pembunuh berp...

Pembunuh berpisau Jepun lemparkan senyuman

TOKYO, 27 Julai – Seorang lelaki warga Jepun yang mengakui membunuh 19 orang di pusat gangguan mental melemparkan senyuman ke arah kamera hari ini sebelum disiasat bagi kegilaan pembunuhan terburuk negara itu dalam masa beberapa dekad.

Polis yang menggeledah kediaman lelaki itu, 26, yang dilaporkan berkata dia mahu semua orang kurang upaya untuk “hilang”, selepas amukan menggunakan pisau membunuh mangsa-mangsanya, termasuk sebahagian yang ditikam di leher.

Dengan jaket biru diletakkan di kepalanya, Satoshi Uematsu diiringi keluar dari balai polis ke sebuah van yang menunggu di depan kamera yang banyak.

Di dalam kenderaan dengan jaket dikeluarkan, dia melepaskan senyuman dalam rakaman badan penyiaran bagi berita pagi.

Misi tersendiri Uematsu untuk melenyapkan mereka yang mengalami gangguan mental dijelaskan awal tahun ini dalam sepucuk surat yang panjang yang menjadi tumpuan semalam yang mengejutkan Jepun, ketika pembunuhan itu berlaku di pusat Tsukui Yamayuri-en di bandar Sagamihara di luar Tokyo.

Kelihatan pembunuh berkenaan senyum di depan kamera. – AFP
Kelihatan pembunuh berkenaan senyum di depan kamera. – AFP

Seorang pegawai di balai polis Tsukui di mana Uematsu ditahan selepas serangan itu enggan mengulas mengenai penyiasatan, hanya mengesahkan bahawa dia dipindahkan ke pendakwaan bagi penyiasatan.

Pegawai-pegawai polis berpakaian biasa dilihat menggeledah rumahnya di mana pita berwarna kuning mengisytiharkan zon tidak dibenarkan masuk. Kediaman dua tingkat di kejiranan yang sama dengan pusat penjagaan itu.

Media setempat berkata Uematsu memberitahu polis bahawa dia mahu memohon maaf kepada keluarga yang terjejas mengenai kehilangan mengejut orang tersayang mereka, walaupun dia masih mewajarkan apa yang dilakukannya.

“Saya menyelamatkan mereka yang kurang upaya,” dia memberitahu polis, menurut badan penyiaran swasta, TV Asahi, yang memetik sumber penyiasatan.

Uematsu memecah masuk ke pusat penjagaan di bukit Sagamihara pada awal semalam.

Dia dilaporkan mengikat sehingga dua orang penjaga sebelum menikam penghuni menggunakan lima bilah pisau mengakibatkan sekitar 26 orang cedera, 13 dari mereka parah.

Dia dengan segera menyerah diri di balai polis, membawa pisau yang berlumuran darah dan mengakui kepada pegawai: “Saya melakukannya.” – AFP