Pemburu ikan ...

Pemburu ikan paus Jepun kembali dari Antartik

TOKYO, 24 Mac (AFP) – Armada pemburuan ikan paus Jepun pulang hari ini daripada pemburuan Antartik tahunan mereka, kata kerajaan, satu perjalanan yang menimbulkan kemarahan pencinta alam sekitar dan negara yang menentang pembunuhan ikan paus.

Kapal telah bertolak ke Lautan Selatan pada Disember, dengan rancangan untuk membunuh 333 ikan paus minke, meskipun moratorium di seluruh dunia dan tentangan yang dipimpin oleh Australia dan New Zealand. Jepun menegaskan ia sedang menjalankan penyelidikan saintifik.

Pemburuan 2015/16 diadakan selepas ia terhenti didorong oleh keputusan pada 2014 oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang berkata pemburuan tahunan itu adalah usaha komersial yang menyamar sebagai sains.

Armada tiba awal hari ini di pelabuhan Shimonoseki di barat Jepun, kata pegawai di Agensi Perikanan Jepun, tetapi enggan memberikan butir-butir lanjut, termasuk saiz tangkapan.

Meskipun moratorium dan tentangan daripada negara yang biasanya menyokong, Jepun masih meneruskan dengan pemburuan ikan paus, menggunakan jalan keluar dalam pengharaman pemburuan ikan paus komersial yang dikenakan oleh Suruhanjaya Pemburuan Ikan Paus Antarabangsa 1986 yang membenarkan penyelidikan.

Tokyo mendakwa ia berusaha membuktikan jumlah ikan paus adalah cukup besar untuk menampung kepulangan kepada pemburuan komersial, dan berkata ia perlu membunuh haiwan mamalia itu untuk menjalankan penyelidikan dengan betul.

Bagaimanapun, ia tidak menyembunyikan hakikat bahawa daging ikan paus dibawa ke restoran dan dihidangkan dalam makanan tengah hari sekolah. Dalam respon terhadap keputusan ICC, misi Jepun 2014-15 hanya menjalankan “penyelidikan” seperti mengambil sampel kulit dan melakukan pengiraan jumlah ikan paus.