Pemenang, pes...

Pemenang, pesaing kembali ke parlimen

NAYPIDAW, Myanmar, 16 Nov (AFP) – Aung San Suu Kyi kembali ke parlimen hari ini bersama berbelas-belas saingan yang baru ditumpaskan oleh kemenangan besar parti pro-demokrasi beliau pada pilihan raya, ketika badan perundangan mula menyelia peralihan sensitif negara.

Mengikut perlembagaan Suu Kyi ditegah daripada memegang jawatan tinggi politik tetapi telah berikrar akan mentadbir ‘di atas’ presiden akan datang yang akan beliau pilih selepas kemenangan parti Kebangsaan Demokrasi(NLD) beliau dalam pilihan raya 8 November.

NLD mengatasi parti memerintah masa ini yang disokong tentera dalam pengundian yang diadakan untuk secara dramatik membentuk semula landskap politik negara.

Tetapi ahli-ahli undangan daripada proksi ketenteraan, Parti Pembangunan dan Perpaduan Kesatuan – masih merasakan kepedihan akibat kekalahan pilihan raya – yang akan terus mendominasi parlimen apabila badan perundangan pra pilihan raya bagi sesi akhir yang akan bertahan sehingga kira-kira akhir Januari.

Suu Kyi dikerumuni oleh berbelas-belas wartawan apabila dia tiba di parlimen hari ini, tetapi enggan mengulas apabila beliau membuat pendekatan tidak menonjol kepada kemenangan.

Aung San Suu Kyi bersama ahli-ahli yang lain hadir pada sidang parlimen. – AFP
Aung San Suu Kyi bersama ahli-ahli yang lain hadir pada sidang parlimen. – AFP

Dia ditegah daripada memegang jawatan presiden oleh perlembagaan era junta kerana dia berkahwin dan mempunyai anak bersama warga asing.

Penerima anugerah Nobel ini bagaimanapun berjanji akan mentadbir kerajaan NLD melalui presiden boneka, tanpa mendedahkan calon atau menyatakan bagaimana penyusunan itu akan berfungsi.

Suu Kyi mempunyai kuasa untuk memilih presiden kerana majoriti parlimen parti beliau, dengan calon dipilih dalam pengundian badan perundangan yang didominasi NLD dalam bulan Februari.

Jurucakap NLD, Win Htein memberitahu AFP bahawa parti itu begitu sedar bahawa saiz kemenangannya kali ini memperlihatkan kejayaannya dalam pilihan raya 1990, yang tidak diendahkan oleh jeneral-jeneral memerintah mereka yang terus berkuasa bagi tempoh dua dekad lagi.

“Kali ini, meskipun kami agak gembira kami telah menang, kami bimbang sejarah mungkin berulang. Kami berpendapat peralihan tidak akan sempurna 100 peratus,” dia memberitahu AFP.