Pemilihan nam...

Pemilihan nama anak panda di Zoo Atlanta

NEW YORK, 22 Nov – Sebuah zoo di AS mempelawa peminat di seluruh dunia untuk memilih nama-nama bagi anak panda terbaru mereka.

Nama-nama bagi anak panda kembar perempuan berusia 11 minggu, kini dirujuk sebagai ‘Anak Panda A’ dan ‘Anak Panda B’, akan dimuktamadkan pada hari ke-100 kelahiran mereka pada 12 Disember 2016, menurut pengumuman Zoo Atlanta di laman webnya semalam .

Pengundian dibuka dalam tujuh set nama semalam dan akan berterusan sehingga 11 malam pada 4 Disember ini. Nama-nama itu akan diumumkan pada Sambutan Hari Penamaan 100 hari kelahiran anak panda kembar tersebut pada 12 Disember.

“Ada banyak lagi kejayaan daripada hanya memberi nama tersebut. Penamaan tersebut memberikan kita kepada meraikan pencapaian program panda gergasi di Zoo Atlanta dan kesinambungan masa depan yang cerah dalam satu perkongsian pemuliharaan paling lama hidup dan yang paling berjaya , “kata Raymond B. King, Presiden zoo dan Ketua Pegawai Eksekutif.

“Ia juga sebagai satu penghormatan kepada pasukan penjagaan panda panda gergasi kita, yang telah melakukan usaha yang besar dan tidak mengenal penat lelah dalam membantu Lun Lun yang menjaga dua anak panda yang sihat,” kata beliau.

Kembar tersebut dilahirkan pada 3 September dari ibu mereka Lun Lun dan bapanya Yang Yang di Atlanta.

Tujuh set nama, setiapnya mempunyai makna khas atau berkait rapat dengan anak panda tersebut atau ibu bapa mereka, yang telah dibekalkan oleh rakan Zoo Atlanta dalam pemuliharaan panda gergasi di Chengdu, China.

Dijangka membuat penampilan pertama mereka di Zoo Atlanta pada Disember 2016 atau Januari 2017, pasangan itu, dimana anak kedua kembar perempuan buat Lun Lun yang berusia 19 tahun, mengikut jejak langkah saudara mereka dengan menerima nama mereka pada hari ke-100 kelahiran mereka.

Sambutan Hari  ke-100 mengikut tradisi Cina purba yang berpendapat bahawa apabila kanak-kanak mencapai 100 hari kehidupan, dia telah terselamat dari kerapuhan peringkat awal dan boleh dianggap berada di landasan yang betul untuk masa depan yang berjaya.

Tujuh set pilihan nama yang diperkenalkan semalam bagi anak kembar panda tersebut adalah Ba Lun dan Shu Lun, Jiu Jiu dan Yuan Yuan, Lun Jia dan Jia Lun, Lun Li dan Lun Yu, Ya Lun dan Xi Lun, Ya Lun dan Xin Lun, Yang Hai dan Yang Gui. – Xinhua

ARTIKEL YANG SAMA