Pemilik laman...

Pemilik laman web dipenjara siar artikel berunsur xenofobia

SINGAPURA, 28 Jun (AFP) – Seorang lelaki Singapura dalang laman web yang menyiarkan artikel yang direka-reka yang mencetuskan kebencian ke atas warga asing di ibu kota itu telah dijatuhkan hukuman penjara lapan bulan atas tuduhan hasutan hari ini.

Para pendakwa raya telah menggesa hukuman lebih berat ke atas Yang Kaiheng, pemilik laman web The Real Singapore (TRS), mengatakan artikel itu yang berdasarkan dakwaan mengatakan ‘direka untuk memprovokasi kebencian terhadap warga asing di Singapura’.

Yang, 27, mengaku bersalah atas enam tuduhan menyemai perbalahan antara penduduk tempatan dan warga asing dalam artikel bersiri, tiga daripadanya kata pendakwa mengandungi kenyataan ‘kepalsuan terang-terangan yang direka untuk menyelitkan xenofobia ketara’.

Artikel-artikel yang disiarkan itu kebanyakannya mereka-reka kebencian ke atas warga Filipina, India dan Cina yang bekerja sebagai buruh di Singapura, kata pendakwa.

Isteri Yang, warga Australia, Ai Takagi, yang menulis atau menyunting artikel itu, telah dijatuhkan hukuman penjara 10 bulan pada Mac juga atas tuduhan hasutan.