Pemimpin Aust...

Pemimpin Australia bersatu untuk republik

SYDNEY, 25 Jan – Para pemimpin negeri Australia hari ini memberikan sokongan mereka kepada sebuah republik, dengan seorang berkata negara seharusnya tidak perlu menunggu bagi penamatan pemerintahan Ratu Elizabeth II untuk memutuskan hubungan dengan pemerintahan beraja Britain.

Sebelum Hari Australia esok, tujuh daripada lapan negeri negara dan pemimpin wilayah yang telah menandatangani pengisytiharan yang menggesa bagi pemimpin kerajaan Australia supaya mengganti pihak diraja yang memerintah di London.

Satu-satunya pemimpin negeri tidak menandatangani, Perdana Menteri Barat Australia, Colin Barnett, berkata dia juga menyokong sebuah republik tetapi berpendapat ‘masanya tidak sesuai.’

Perdana Menteri Persekutuan Malcolm Turnbull sudah pun seorang republikan, yang ghairah menerajui perjuangan itu sebelum referendum yang gagal pada tahun 1999, seperti juga Bill Shorten, pemimpin parti pembangkang, Parti Buruh.

Pengerusi Gerakan Republikan Australia Peter FitzSimons telah menggunakan semangat baru “Semua pemimpin politik Australia kini menyokong sebuah pemimpin kerajaan Australia,” dia memberitahu Perbadanan Penyiaran Australia. – AFP