Pemimpin Jepu...

Pemimpin Jepun gesa tingkat gaji

TOKYO, 24 Dis (Reuters) – Perdana menteri Jepun dan gabenor bank pusat hari ini memberikan tekanan baru kepada syarikat-syarikat supaya memainkan peranan mereka untuk menamatkan deflasi dengan merangsang gaji dan pelaburan.

Bagaimanapun, ketua lobi perniagaan terbesar di Jepun hanya menawarkan sokongan bersyarat, menekankan kesukaran yang dihadapi oleh penggubal dasar dalam meyakinkan syarikat Jepun supaya memindahkan lebih keuntungan mereka kepada pembaharuan dan sumber manusia.

Pada satu mesyuarat tahunan lobi perniagaan Keidanren, Abe menyuarakan harapan syarikat menambah gaji pada tahun depan pada kadar yang lebih cepat berbanding tahun ini, berkata menambah gaji dan perbelanjaan modal adalah penting untuk Jepun mengatasi deflasi.

Gabenor Bank Jepun Haruhiko Kuroda juga memberitahu pada mesyuarat yang sama bahawa syarikat yang melabur sekarang adalah syarikat yang akan diberi ganjaran apabila percetakan wang bank pusat berjaya dalam mempercepat inflasi kepada sasaran dua peratusnya.

Gabenor Bank Jepun (BOJ), Haruhiko Kuroda bercakap semasa sidang akhbar di ibu pejabat BOJ di Tokyo, Jepun pada gambar fail 18 Disember. – Reuters
Gabenor Bank Jepun (BOJ), Haruhiko Kuroda bercakap semasa sidang akhbar di ibu pejabat BOJ di Tokyo, Jepun pada gambar fail 18 Disember. – Reuters

“Keuntungan memihak mereka yang berani,” kata Kuroda, memetik satu perumpamaan terkenal dan menekankan lebih banyak syarikat perlu membelanjakan seterusnya ke atas pembaharuan baru dan menambah gaji untuk menarik bakat dalam satu pasaran pekerjaan yang semakin terkawal.

Kuroda juga berkata BOJ tetap “tegar” dalam keazamannya untuk melakukan apa sahaja yang wajar untuk mencapai sasaran inflasi sebanyak 2 peratus, mencadangkan kesediaannya untuk mengembang perangsang mata wang jika risiko mengancam pertambahan dalam harga.

Meskipun menerima jaminan daripada Kuroda bahawa prospek ekonomi Jepun adalah cerah, kebanyakan syarikat masih dibebani wang tunai yang banyak disebabkan ketidakpastian mengenai prospek luaran dan pasaran domestik yang mengecut apabila jumlah penduduk negara tua meningkat pesat.

Dalam mesyuarat, pengerusi Keidanren Sadayuki Sakakibara memuji usaha Abe untuk memulihkan semula pertumbuhan dan dasar pro-perniagaannya seperti janji untuk memotong cukai korporat Jepun.