Pemimpin kump...

Pemimpin kumpulan ekstremis dihukum gantung

DHAKA, 17 Okt – Pihak berkuasa penjara di bandar Khulna, selatan Bangladesh melaksanakan hukuman gantung terhadap pemimpin kanan kumpulan ekstremis yang dikaitkan dengan pembunuhan tebusan warga asing, kata polis.

Asadul Islam, 42, pemimpin Jamayetul Mujahideen Bangladesh (JMB) yang diharamkan, ke tali gantung kerana peranannya dalam letupan pada tahun 2005 yang meragut dua nyawa hakim.

Kerajaan Bangladesh juga menyalahkan JMB dalam serangan pada 1 Julai 2005 itu di sebuah kafe di Dhaka apabila 22 orang yang kebanyakannya tebusan warga asing, ditembak dan ditetak sehingga mati.

“Dia digantung sampai mati pada 10:30 malam (waktu Bangladesh) di Penjara Khulna,” kata Pesuruhjaya Polis Khulna, Nibhas Chandra Majhi memberitahu AFP, sambil menambah penjara dikawal ketat bagi mengelak sebarang keganasan.

Sebuah ambulans meninggalkan Penjara Khulna yang membawa mayat Asadul Islam setelah hukuman gantung dilaksanakan di Khulna kelmarin. – AFP
Sebuah ambulans meninggalkan Penjara Khulna yang membawa mayat Asadul Islam setelah hukuman gantung dilaksanakan di Khulna kelmarin. – AFP

Asadul yang juga dikenali sebagai Arif, adalah seorang daripada tujuh pemimpin kanan JMB termasuk pengasasnya, Shaikh Abdur Rahman, yang dijatuhi hukuman mati kerana serangan bom terhadap sebuah bas mini yang membunuh dua hakim pada 14 November 2005.

Enam lelaki termasuk Rahman telah menjalani hukuman mati pada Mac 2007 oleh kerajaan sementara tentera.

Arif dihukum dan tidak ditahan sehingga Julai 2007. Beliau telah dipenjara di penjara Khulna sejak itu. Pada bulan Ogos, Mahkamah Agung menolak rayuan terakhirnya.

Pelaksanaan hukuman gantung muncul apabila pasukan keselamatan Bangladesh menolak tindakan serangan pelampau berikutan serangan kafe yang telah menggoyahkan imej Bangladesh sebagai negara Islam. – AFP