Pemimpin pemi...

Pemimpin pemisah Papua dibebaskan

ABEPURA, Indonesia, 19 Nov (AFP) – Seorang pemimpin pemisah terkenal Papua dibebaskan daripada penjara hari ini selepas ditahan lebih daripada satu dekad, satu petanda baru yang menunjukkan Indonesia mungkin melonggarkan kawalan ketatnya ke atas rantau timur bergolak itu.

Filep Karma, tahanan politik Papua paling berpengaruh dan disabit menaikkan bendera pro-kemerdekaan, berjalan bebas dari penjara dan dialu-alukan oleh ratusan penyokong.

Pembebasannya telah ditangguhkan selama beberapa bulan selepas beliau enggan mengaku bersalah selaras dengan permintaan kerajaan. Pada akhirnya, pihak berkuasa bersetuju untuk memberinya peringanan hukuman kerana berkelakuan baik, menurut Pemerhati Hak Asasi Manusia.

“Terima kasih Tuhan, beliau berada dalam keadaan sihat dan beliau diterima dengan baik oleh penduduk Papua, inilah yang diingini oleh penduduk Papua,” beritahu jurucakapnya Ruth Ogetay kepada AFP selepas Karma dibebaskan daripada penjara di pinggir bandar Jayapura, ibu negeri wilayah Papua.

“Beratus orang berada di sini untuk mengalu-alukannya, semua orang berasa gembira kerana beliau telah dibebaskan.”

Filep Karma berjabat tangan dengan penyokongnya selepas dibebaskan dari penjara di Abepura, wilayah Papua. – AFP
Filep Karma berjabat tangan dengan penyokongnya selepas dibebaskan dari penjara di Abepura, wilayah Papua. – AFP

Tindakan itu diambil selepas Presiden Indonesia Joko Widodo berjanji akan mempertingkat mata pencarian di rantau miskin itu, di mana anggota keselamatan telah lama menghadapi tuduhan menyalah guna hak terhadap penduduk tempatan dalam nama operasi anti-pemberont.

Pemberontakan kecil-kecilan telah meletus selama beberapa dekad di Papua, di mana pejuang bersenjata bergelut menentang pemerintahan dari Jakarta, dan rantau itu mempunyai ramai tentera dan polis.

Berpuluh-puluh pemisah berada dipenjarakan kerana perbuatan seperti menaikkan bendera pro-kemerdekaan “Morning Star” dan mengambil bahagian dalam bantahan anti-kerajaan.

Karma, 56, adalah yang paling terkenal di kalangan tahanan pemisah. Beliau didapati bersalah mengkhianat dan dipenjarakan pada 2004 selepas menaikkan bendera pada satu rapat.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengecam penahanannya sebagai “sewenang-wenang,” sementara Amnesti Antarabangsa telah menamakannya sebagai tahanan bersalah.

Pembebasan Karma diadakan selepas lima tahanan politik dibebaskan pada Mei pada satu acara yang dihadiri oleh Widodo. Presiden juga berjanji akan menamatkan sekatan laporan berusia beberapa dekad untuk warga asing di Papua, walaupun kumpulan hak berkata kerajaan terus menyekat akses.