Pemindahan pe...

Pemindahan pentadbiran ke luar bandar

BEIJING, 12 Julai (Agensi) – Kerajaan bandar Beijing hari ini berkata ia akan memindahkan sebahagian daripada fungsi pentadbirannya keluar dari pusat bandar sebagai sebahagian daripada pelan untuk memperbaiki integrasi ibu kota China dan kawasan sekeliling.

Komuniti perbandaran parti komunis kerajaan juga bersetuju pada mesyuarat Jumaat lepas dan kelmarin untuk tetap kepada sasaran bagi membatasi populasi Beijing kepada 23 juta, menurut maklumat microblog pejabat kerajaan. Populasi pada penghujung tahun 2014 adalah 21.5 juta.

“Pusat pentadbiran anak syarikat” itu akan ditempatkan di Tongzhou, sebuah daerah di pinggir barat Beijing kira-kira 40 minit perjalanan kereta dari pusat bandar Beijing tanpa trafik berat, dan akan siap menjelang 2017.

Pusat baru itu adalah sebahagian daripada rancangan integrasi Beijing bersama jiran Hebei, wilayah industri di mana pencemaran ibu kota berada, dan bandar pelabuhan Tianjin.

Pegawai ingin membangunkan sumber kualiti tinggi seperti hospital dan universiti di seluruh kawasan, berbanding hanya menumpukan hanya pada pusat bandar Beijing.

Memindahkan sebahagian dari kerajaan perbandaran dan perkhidmatannya keluar dari pusat bandar Beijing dan kepada rantau-rantau jiran akan menolong mengurangkan kesesakan lalu lintas dan perkembangan penduduk.

ARTIKEL YANG SAMA