Pemisahan peg...

Pemisahan pegangan Alibaba dari Yahoo

SUNNYVALE, California, 10 Dis – Yahoo! Inc. hari ini mengumumkan bahawa Lembaga Pengarahnya, selepas menjalankan kajian terperinci dan pertimbangan mengenai bagaimana untuk memacukan nilai jangka panjang secara terbaik bagi pemegang saham, telah sebulat suara memutuskan untuk menggantung seketika pelan yang sedang menunggu kelulusan itu, yang diumumkan pada Januari 2015, untuk memperluaskan baki pegangan syarikat itu dalam Alibaba Group Holding Limited (NYSE: BABA).

Lembaga Pengarah kini akan menilai struktur urus niaga alternatif untuk memisahkan pegangan Alibaba, dengan memberi tumpuan khusus pada urus niaga balikan yang diumumkan sebelum ini.

Dalam perluasan balikan itu, aset dan liabiliti lain bagi Yahoo selain daripada pegangan Alibaba akan dipindahkan kepada sebuah syarikat yang baharu ditubuhkan, saham itu akan diagihkan mengikut kadar kepada pemegang saham Yahoo dalam dua syarikat dagangan awam yang berasingan.

“Kami percaya perluasan yang diumumkan sebelum ini adalah bebas cukai untuk Yahoo dan pemegang saham mereka,” kata Maynard Webb, Pengerusi Lembaga Pengarah Yahoo.

“Bagaimanapun, dalam menimbang perkembangan itu sejak pelan asal perluasan diumumkan dan selepas perbincangan, kami menggantung kerja perluasan Aabaco.

Antara faktor lain, kami mengambil berat tentang tanggapan pasaran mengenai risiko cukai, yang akan menjejaskan nilai saham Aabaco sehingga ia diselesaikan. – Bernama