Pemprosesan l...

Pemprosesan lebih baik terhadap penghijrah

BERLIN, 31 Ogos (Agensi) – Jerman, Perancis dan Britain menekankan kelmarin bagi pemprosesan yang lebih baik terhadap penghijrah yang tiba di selatan Eropah dan untuk senarai luas negara-negara Kesatuan Eropah yang dianggap selamat, dan satu mesyuarat istimewa menteri-menteri dalam dan keadilan EU telah dipanggil untuk 14 September.

Menteri-menteri dalam Thomas de Maiziere dari Jerman, Bernard Cazeneuve dari Perancis dan Theresa May dari Britain menekankan keperluan untuk menubuhkan “lokasi penting” di Greece dan Itali pada akhir tahun ini bagi memastikan para penghijrah mengecap jari dan didaftarkan, membenarkan pihak berkuasa secara cepat mengenal pasti sesiapa yang memerlukan perlindungan.

Mereka menggesa dalam satu keterangan bagi mesyuarat menteri khas dalam dua minggu akan datang. De Maizere berkata EU tidak mahu menunggu sehingga perhimpunan yang dijadualkan pada awal Oktoner dan Luxembourg, yang memegang jawatan presiden EU secara bergilir, diumumkan pada lewat kelmarin pada Twitter bahawa menteri dalam dan keadilan akan berjumpa di Brussels pada 14 September untuk membincangkan bagaimana untuk “menguatkan tindak balas Eropah”.

Jerman, yang mana telah melihat kebanyakan permintaan suaka dari negara-negara Balkan, berminat untuk mengenal pasti negara-negara “selamat” untuk memudahkan kembali pemohon-pemohon suaka yang ditolak.

“Jadi kami akan dapat menolong orang yang memerlukan, kami juga perlu memberitahu orang-orang yang tidak memerlukan bahawa mereka tidak boleh tinggal bersama kami,” Canselor Angela Merkel berkata pada Canselori di Berlin kelmarin ketika hari terbuka tahunan kerajaan. Mereka yang memerlukan perlindungan perlu disepadukan dengan lebih cepat “ke dalam hidup kami,” mereka yang tidak harus dihantar pulang secepat mungkin, tambahnya.

ARTIKEL YANG SAMA