Penaja utama ...

Penaja utama tekan FIFA

WASHINGTON, 28 Mei (AFP) – Penaja utama bola sepak, Coca-Cola, Adidas, McDonald dan Visa menekan FIFA untuk membersihkan diri ketika skandal rasuah terbaru mengancam usaha untuk memasarkan produk-produk mereka dalam sukan paling popular di dunia itu.

Syarikat-syarikat yang membayar beratus juta dolar untuk meletakkan iklan mereka sekitar Piala Dunia dan tempat-tempat bola sepak global lain berkata, FIFA memerlukan standard etika yang lebih kuat selepas tujuh daripada pegawainya ditahan di Switzerland kerana rasuah.

Penahanan itu dibuat sebagai sebahagian daripada kes Jabatan Ke-hakiman AS yang menamakan sembilan pegawai badan dunia bola sepak itu dan lima pegawai pemasaran sukan mengambil rasuah dan sogokan melibatkan penajaan sejak dua dekad lalu.

Visa berkata jika masalah etika FIFA tidak ditangani ia mungkin menarik penajaannya.

“Kekecewaan kami dan kebimbangan dengan FIFA dalam kemajuan hari ini amat mengejutkan,” kata syarikat itu dalam kenyataan yang kuat sambil menambah bahawa ia menjangka pertubuhan bola sepak untuk membangunkan semula ‘amalan etika yang kuat’.

“Jika FIFA gagal melakukannya, kami perlu memaklumkan mereka dengan menilai semula penajaan kami,” kata Visa.

Coca-Cola, yang membayar anggaran AS$30 juta setahun adalah salah satu daripada lima rakan rasmi FIFA yang mengeluarkan teguran tegas kepada pertubuhan tersebut.

“Kontroversi ini mencemarkan misi dan kesesuaian Piala Dunia FIFA dan kami mengulangi kebimbangan mengenai dakwaan serius ini. Kami menjangka FIFA akan terus menangani isu ini,” kata syarikat itu.

“McDonald melihat perkara etika dan korupsi itu dengan serius,” kata syarikat makanan segera AS, penaja rasmi Piala Dunia 2018 di Rusia.

ARTIKEL YANG SAMA