Penangguhan t...

Penangguhan tenaga nuklear keruhkan hubungan Britain – China

LONDON, 7 Ogos – Keputusan Britain untuk menangguhkan kelulusan akhir untuk loji tenaga nuklear Hinkley Point menghadapi risiko menjejas hubungan dengan kuasa besar ekonomi China di bawah perdana menteri Theresa May, kata penganalisis.

Pemimpin sebelum May David Cameron, yang meletak jawatan selepas pengundian referendum pada Jun untuk keluar daripada Kesatuan Eropah, menjadikan hubungan erat dengan Beijing satu teras dasar ekonomi beliau.

Ketika satu lawatan negara pada tahun lalu, Britain mengalu-alu Presiden China Xi Jinping tatkala ia berusaha menarik pelaburan untuk ekonominya.

Cameron berkata Britain akan menjadi “rakan terbaik China di Barat” ketika mereka menandatangani perjanjian bernilai 40 bilion pound, termasuk Beijing mengambil 6 bilion saham dalam Hinkley Point, kilang nuklear baru pertama Britain dalam satu generasi.

Satu majlis untuk menandatangani perjanjian Hinkley Point berjumlah 18 bilion pound dirancang diadakan pada 29 Julai, pada hari selepas peserta lain dalam perjanjian, syarikat tenaga Perancis EDF, akhirnya meluluskan projek itu yang telah membahagi pengurusan atasannya disebabkan pengkritik bimbang ia mungkin memufliskan utiliti Perancis itu. – AFP

 

ARTIKEL YANG SAMA