Penangkapan i...

Penangkapan ikan secara haram di Somalia berleluasa

Nairobi, 15 Sept (AFP) – Penangkapan ikan secara haram di pantai Somalia berleluasa oleh pukat tunda asing yang mengancam keuntungan ekonomi di Tanduk Afrika negara dan boleh membawa masyarakat kembali kepada jenayah maritim, laporan memberi amaran hari ini.

Lanun Somalia sering menyerang nelayan tempatan kerana mereka tidak mampu bersaing dengan nelayan asing. Nelayan lanun ini semakin memuncak pada tahun 2011 apabila 28 buah kapal telah dirampas, tetapi telah menurun secara mendadak disebabkan oleh penggunaan pengawal bersenjata ke atas kapal-kapal dan rondaan tentera laut antarabangsa.

Tetapi laporan daripada Pemeriksaan Perikanan, sebahagian daripada yayasan ‘One Earth Future’ memberi amaran kepada mereka bahawa perkara itu boleh dicegah jika penangkapan ikan secara haram tidak terjadi.

Industri luar kapal penangkapan dalam keputusannya “stok yang berkurangan adalah berpunca daripada kehilangan pendapatan bagi Somalia, dan keganasan terhadap nelayan tempatan” membaca laporan itu, sambil menambah ”ia juga telah mengancam untuk mencetuskan sokongan terhadap penduduk tempatan untuk kembali menjadi lanun.”

Di kemuncak mereka pada tahun 2011, lanun Somalia telah menawan lebih 700 orang tebusan, mendapatkan berjuta-juta dolar wang tebusan dan mengancam laluan utama perdagangan maritim, termasuk akses selatan ke Laut Merah dan Terusan Suez.

ARTIKEL YANG SAMA