Pencarian dit...

Pencarian ditangguh lagi

SYDNEY, 8 Jun – Ombak besar dan angin kencang dalam tempoh lalu telah menghalang sebarang operasi mencari bagi pesawat udara Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang, dengan pencarian kini tidak dijangka akan selesai sehingga Ogos, menurut pihak berkuasa hari ini.

Australia mengetuai pencarian sukar bagi MH370 di Lautan Hindi yang terpencil, tetapi cuaca teruk tidak membolehkan tiga buah kapal yang terlibat, untuk membuat sebarang kemajuan dalam tempoh beberapa minggu kebelakangan.

“Keadaan cuaca buruk kebelakangan ini telah memberi impak kepada operasi mencari. Empat minggu lalu operasi mencari tidak dijalankan,” menurut Biro Keselamatan Pengangkutan Australia dalam kemas kininya.

“Kini dijangkakan bahawa mungkin mengambil masa hingga sekitar Ogos untuk menyelesaikan 120,000 kilometer persegi, tetapi ini akan dipengaruhi oleh keadaan cuaca dalam tempoh beberapa bulan mendatang, yang mungkin semakin teruk.”

Pencarian telah dilakukan di kawasan seluas 105,000 kilometer persegi dari 120,000 kilometer persegi zon pencarian dasar laut yang telah ditandakan, namun tidak berjaya.

Jika tidak ada apa-apa lagi benda atau bukti yang muncul sebaik saja pencarian telah dilakukan keseluruhannya, pencarian akan dihentikan, Australia, Malaysia dan China – yang mana kebanyakan warganegara mereka adalah penumpang dalam pesawat itu – telah bersama menyatakannya.

Setakat ini lapan keping serpihan telah ditemui dan diandaikan telah hanyut beribu-ribu kilometer dari zon pencarian di perairan pantai Barat Australia.

Lima dari serpihan itu dikenal pasti sebagai pasti atau mungkin dari Boeing 777, dengan tiga lagi yang ditemui bulan lalu masih diteliti. – AFP