Pencegahan ra...

Pencegahan rasuah ditingkatkan

SHANGHAI, 16 Sept (Reuters) – Kementerian Kewangan China perlu membuat satu pemeriksaan yang lebih baik dalam penyiasatan kes rasuah dan melangkah ke tahap yang baru, bahagian anti-rasuah menteri kewangan pemerintah Parti Komunis Lou Jiwei berkata pada Rabu.

Presiden China, Xi Jinping telah melancarkan tindakan keras terhadap rasuah yang sudah berakar umbi sejak pengambilalihan kepimpinan parti pada akhir tahun 2012 dan jawatan presiden pada tahun 2013. Berpuluh-puluh pegawai kanan telah disiasat atau dipenjarakan.

Lou berkata kementerian itu perlu “tegas menjalankan pemeriksaan di kementerian tersebut dan menjalankan pemeriksaan disiplin dengan kaedah-kaedah“ untuk menyekat tingkah laku kader parti”.

Kementerian pemeriksa rasuah perlu menggunakan keputusan pemeriksaan dalam menilai dan menggalakkan pegawai-pegawai, Lou berkata tanpa mengulas lebih lanjut.

Pengawal selia kewangan China telah berada di bawah tekanan yang berat kerana pasaran saham mula jatuh pada pertengahan bulan Jun selepas kegawatan yang berpanjangan. Lou tidak menyebut kegawatan pasaran.

ARTIKEL YANG SAMA