Pencemaran ud...

Pencemaran udara Singapura pada tahap ‘sangat tidak sihat’

SINGAPURA, 24 Sept (Reuters) – Singapura akan menutup semua sekolah rendah dan menengah pada hari Jumaat berikutan pencemaran yang semakin teruk menyebabkan kualiti udara merosot, Kementerian Pelajaran berkata lewat Khamis.

Bahan-bahan bakar pertanian di negara jiran Indonesia telah menyelimuti Singapura dalam keadaan berjerebu selama beberapa minggu, dan kualiti udara semakin teruk sejak malam Rabu.

Tiga jam Pencemaran Indeks Standard (PSI) bacaan meningkat kepada 314 dan angka 24 jam meningkat kepada 223-275 pada jam 10 malam waktu tempatan (1400 GMT).

Apa-apa yang melebihi daripada 300 menunjukkan “berbahaya” kepada kualiti udara dan 201-300 “sangat tidak sihat”, Agensi Alam Sekitar Kebangsaan Singapura berkata di laman webnya.

Tadika yang dikendalikan oleh Kementerian Pendidikan dan sekolah-sekolah pendidikan khas juga akan ditutup, menurut satu kenyataan di laman web kementerian.

Di samping itu, Sukan Hub Singapura, termasuk sebuah stadium luar dan pusat sukan akuatik, berkata di laman web itu bahawa ia akan menggantung semua aktiviti luarannya. Restoran makanan segera, termasuk KFC, Pizza Hut dan McDonald telah menghentikan perkhidmatan penghantaran berikutan pencemaran udara yang semakin teruk.