Pencetak 3D, ...

Pencetak 3D, alat sains dibawa ke ruang angkasa

CAPE CANAVERAL, Fla. 23 Mac (Reuters) – Roket United Launch Alliance Atlas 5 yang membawa bekalan dan eksperimen sains dilancarkan dari Florida semalam, yang menaikkan kapsul kargo Orbital ATK ke arah Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa.

Roket berukuran 59 meter itu meluncur naik dari landas pelancarannya di tepi laut di Stesen Angkatan Tentera Udara Cape Canaveral pada jam 11:05 malam. United Launch Alliance adalah perkongsian Lockheed Martin dan Boeing.

Bertenggek di atas roket ialah kapsul Cygnus yang membawa makanan, eksperimen sains dan peralatan yang termasuklah pencetak 3-D hinggalah alat bina yang jumlah beratnya hampir 3,400 kg, untuk angkasawan-angkasawan dan pencengkam tidak lekat yang bercontohkan kaki cicak.

Pencetak berfungsi dengan memanaskan plastik, logam atau bahan-bahan lain ke dalam aliran yang berlapis antara satu sama lain untuk mewujudkan objek tiga dimensi.

“Jika kita mempunyai pilihan tentang apa yang boleh kita gunakan untuk pencetak itu, saya pasti kita boleh agak kreatif,” pemerintah stesen Tim Kopra berkata ketika temu bual dalam penerangan semalam.

Orang ramai menyaksikan Roket ULA Atlas V dilancarkan dari Pad41 di Stesen Pasukan Udara Cape Canaveral, Florida pada 22 Mac. – Reuters
Orang ramai menyaksikan Roket ULA Atlas V dilancarkan dari Pad41 di Stesen Pasukan Udara Cape Canaveral, Florida pada 22 Mac. – Reuters

Gecko Gripper eksperimental adalah jenis baru pelekat yang menyerupai cara cicak berpaut pada permukaan tanpa terjatuh. Ia bertujuan untuk menguji kaedah memasang benda dalam ruang persekitaran yang ringan.”

NASA sedang meneliti versi robotik kaki cicak untuk memasang pengesan dan instrumen lain kepada dan ke dalam satelit.

Teknologi Pencengkam Cicak mungkin membawa kepada versi darat pencengkam yang misalnya boleh memegang TV skrin rata hinggalah dinding tanpa sistem jangkar dan pelekat, menurut ketua penyelidik Aasron Parness dari Makmal Jet Propulsion NASA, Pasaden, California.

Cygnus juga membawa teleskop yang akan digunakan untuk secara kimia menganalisis meteor ketika ia melalui atmosfera Bumi dan stesen latihan prototaip yang sebahagian saiz peralatan yang pada masa ini digunakan oleh anggota kru stesen.

Cygnus dijangka tiba di stesen, yang terbang kira-kira 400 km atas Bumi, pada hari Sabtu. Ia dijangka terus berlabuh selama dua bulan di makmal penyelidik yang mengelilingi, projek 15 bulan negara yang bernilai AS$100 bilion.

Misi sains Cygnus akan diteruskan selepas ia keluar dari stesen angkasa lepas, menjadi platform bagi eksperimen api. Kapsul itu, yang tidak direka untuk kembali ke Bumi, kemudian akan jatuh ke atmosfera dan terbakar sendiri.

ARTIKEL YANG SAMA