Penculikan bu...

Penculikan budak 3 tahun ditemui semula

MANILA, Filipina, 8 Feb – Seorang budak lelaki berusia tiga tahun, yang diculik oleh kumpulan pengganas Abu Sayyaf tahun lepas, ditemui pada petang Ahad, di wilayah selatan Filipina, Sulu, kata tentera.

Alan Arrojado, komander Pasukan Petugas Bersama, Sulu, berkata, Ace Jay Garban telah ditemui oleh warga setempat yang mengambil berat terhadap kejadian itu, di kampung Buanza di bandar Indanan, tanpa ada sesiapa bersamanya.

Kanak-kanak itu dibawa ke pejabat tentera di Jolo, Sulu, dan kemudian dibawa ke hospital untuk pemeriksaan perubatan, manakala usaha telah dibuat untuk menghubungi keluarganya.

Penyamun telah mennculik Garban, bersama-sama dengan pengasuh beliau pada Mac 2015, di Poblacion, bandar Pitogo wilayah Zamboanga del Sur.

Pendamping yang bersamanya sebelum ini melarikan diri dari kurungan ASG, semasa pertemuan di antara tentera dan penyamun di Indanan, Sulu.

ASG adalah kumpulan bersenjata di selatan Filipina, yang bertanggungjawab dalam penculikan yang berprofil tinggi terhadap warga asing dan rakyat Filipina. – NNN