Pendakwa Sepa...

Pendakwa Sepanyol rayu semua kes Neymar

MADRID, 15 Julai – Pendakwa Sepanyol merayu keputusan hakim untuk menggugurkan kes penipuan terhadap bintang Brazil, Neymar dan ayahnya berhubungkait dengan pertukaran pemain itu pada 2013 ke Barcelona.

Seminggu lalu hakim menyatakan bahawa berlaku ketidaksamaan dalam pertukaran berprofil tinggi, tetapi berkata ia adalah isu bagi mahkamah sivil, bukan mahkamah jenayah untuk diselesaikan.

“Kami tidak dapat mengongsikan pandangan hakim di mana fakta tidak mendedahkan penipuan,” kata pendakwa raya semalam apabila membuat rayuan.

Pendakwa menjelaskan mereka merasakan hakim tidak mengambil kira beberapa dokumen yang membuktikan penipuan di antara Barcelona dan Santos yang menjejaskan DIS, pelaburan Brazil yang juga bekas pemilik hak terhadap pemain itu.

DIS, yang memegang 40 peratus dari hak sukan Neymar apabila dia beraksi di Santos, mendakwa ia ditiup dari perkongsian sebenarnya dari pertukaran itu kerana kontrak selari yang mana Barcelona dan Santos didakwa menggunakan bagi menyembunyikan kos sebenar.

Hakim mahkamah tinggi, Jose de la Mata menyatakan memandangkan kes itu “boleh membabitkan kesukanan, etika dan disiplin”, ia “tidak dapat diteruskan dalam mahkamah jenayah,” kata mahkamah dalam kenyataan.

Barcelona secara asalnya menerbitkan yuran dalam pertukaran sebagai 57.1 juta euro, dengan 40 juta euro diberikan kepada keluarga pemain.

Tetapi pihak berkuasa Sepanyol percaya jumlah pertukaran sebenar adalah sekurang–kurangnya 83 juta euro.

Santos – kelab Brazil bagi pemain Pele dan Neymar, 24, memulakan kerjayanya menerima 17.1 juta, 6.8 juta euro darinya adalah milik DIS. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA