Pendakwaan Ro...

Pendakwaan Rousseff perlu diteruskan

BRASILIA, 7 April (AFP) – Pendakwaan Presiden Brazil Dilma Rousseff harus diteruskan, wakil bagi suruhanjaya kongres berkata hari ini, membawa krisis politik negara lebih hampir kepada perseteruan.

Jovair Arantes, pelapor bagi suruhanjaya pendakwaan khas dalam majlis rendah Kongres, berkata dia menyelesaikan ‘penerimaan undang-undang’ bagi kes itu terhadap presiden berhaluan kiri itu.

“Magnitud dan skop pencabulan yang dibuat oleh presiden republik adalah bentuk penganiayaan serius,” ujarnya. Keputusan itu diberikan dalam laporan panjang yang dibacakan dengan kuat oleh Arantes, secara langsung di televisyen negara, kepada suruhanjaya pendakwaan 65 anggota, kadangkala diganggu oleh para ahli yang berteriak dan membantah.

Meskipun keputusan Arantes tidak terikat dan kebanyakan simbolik, itu bermakna pihak pihak pembangkang memulakan langkah ketika pertikaian yang semakin getir untuk menyingkirkan presiden wanita pertama Brazil dari jawatannya, bermula dan semakin pantas.

Jovair Arantes bercakap semasa sesi pembacaan laporan itu, pada Kongres Nasional di Brasilia Rabu lalu. – AFP
Jovair Arantes bercakap semasa sesi pembacaan laporan itu, pada Kongres Nasional di Brasilia Rabu lalu. – AFP

Isnin lalu, suruhanjaya penuh akan mengundi cadangannya. Kemudian pada 18 April majlis rendah Kongres mengadakan pertemuan untuk mengadakan undi muktamad sama ada pendakwaan akan diteruskan.

“Undi hari ini dijangkakan,“ kata Mendonca Filho, penolong parti Demokrat yang konservatif dan pro pendakwaan. “Kini kita mesti mencari kedudukan keseluruhan suruhanjaya dan kemudian kami meneruskan ke persaingan utama dalam dewan penuh.”

Rousseff dituduh mengawal akaun besar kerajaan untuk menutupi keterukan kekurangan belanjawan ketika perlantikannya semula pada 2014. Presiden – yang sangat tidak disukai itu kerana kemelesetan teruk dan skandal besar rasuah yang menyelubungi elit politik Brazil – berkata beliau tidak terlibat dalam jenayah yang wajar pendakwaan dan mendakwa beliau adalah mangsa cubaan rampasan kuasa.