Pendapatan Mc...

Pendapatan McDonald menurun

pg18_150725_cWASHINGTON, 24 Julai – McDonald’s melaporkan pendapatan suku yang lebih rendah semalam di sebalik kemerosotan dalam jualan sama dan kemerosotan perniagaan dalam semua segmen utama.

Pendapatan untuk suku kedua merosot 13.3 peratus kepada AS$1.2 bilion. Hasil merosot 9.5 peratus kepada AS$6.50 bilion.

Pendapatan ditukarkan kepada AS$1.26 sesaham, dua sen lebih daripada jangkaan penganalisis.

Jualan restoran yang sama merosot sebanyak 0.7 peratus, dengan pasaran tempatan rangkaian AS merosot 2.0 peratus dan Asia Pasifik/Timur Tengah/rantau Afrika merosot 4.5 peratus.

Bagaimanapun, jualan sama di Eropah meningkat 1.2 peratus didorong oleh keputusan yang kukuh di Britain dan Jerman.

Ketua eksekutif Steve Easterbrook, yang dinaikkan pangkat ke jawatan tertinggi pada awal tahun ini sebagai respons kepada jualan meleset, berkata syarikat sedang mencatat kemajuan berdasarkan pelan kadar pusing ganti.

“Sementara keputusan suku kedua kami adalah mengecewakan, kami melihat tanda-tanda awal momentum. Melihat pada suku ketiga, kami menjangkakan jualan global yang positif,” kata beliau.

“Saya yakin kami akan mewujudkan perubahan yang diperlukan untuk McDonald’s menjadi syarikat burger moden dan progresif yang memberikan pengalaman restoran kontemporari.”

Easterbrook telah menekankan usaha untuk menjual lebih banyak restoran milik syarikat itu kepada francais, menyusun semula operasi antarabangsa dan mengurangkan kos.

Semalam, McDonald’s berkata ia juga akan meneruskan dengan ujian perkhidmatan sarapan sepanjang hari dan pemudahan menu.

Pendapatan ahli McDonald’s Dow bagaimanapun dilihat meningkat 1.5 peratus kepada AS$99.00 dalam perniagaan pasaran awal. – AFP