Pendekatan pe...

Pendekatan pertolongan cemas

Oleh Salawati Haji Yahya

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 Sept – Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) Brunei Darussalam akan sama-sama memperingati Hari Pertolongan Cemas Sedunia yang disambut di seluruh dunia esok dengan mengadakan pelbagai aktiviti sehingga 30 September.

Bagi memeriahkan sambutan itu, PBSM Brunei Darussalam akan menganjurkan Program Pertolongan Cemas untuk Penunggang Motosikal pada 13 September ini di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Berakas, bermula 9.30 pagi.

Program ini antara lain bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang cara-cara memberi bantuan awal sekali gus dapat menyelamatkan nyawa.

Dalam program itu nanti, beberapa aktiviti akan diadakan antaranya taklimat dan demonstrasi pertolongan cemas termasuk mengenai 4 B’s (Pernafasan, pendarahan, patah dan terbakar) serta pengenalan kecemasan.

Program ini dianjurkan bersama kelab penunggang motosikal bebas yang menjangkakan penyertaan kira-kira 100 penunggang di seluruh negara dan bagi sesiapa yang berminat untuk menyertainya, pendaftaran adalah percuma.