Penderaan sek...

Penderaan seksual

Jakarta, 15 Sept (AFP) – Pendakwa merayu keputusan untuk membersihkan nama seorang warga Kanada dan Indonesia ke atas kes penderaan seksual di sebuah sekolah antarabangsa di Jakarta, berikutan warga tersebut dihalang daripada meninggalkan negara ini, seorang peguam dan sekolah itu mengatakan hari ini.

Pentadbir sekolah Neil Bantleman, yang juga memegang kerakyatan British, dan pembantu pengajar Ferdinand Tjiong masing-masing telah dipenjarakan selama 10 tahun pada bulan April selepas didapati bersalah mendera anak-anak muda di sekolah tersebut.

Walau bagaimanapun, pasangan itu, yang selalu menyatakan mereka tidak bersalah, telah dibebaskan dari penjara bulan lalu selepas Mahkamah Tinggi di Jakarta telah membatalkan sabitan rayuan ke atas mereka kerana kekurangan bukti.

Tetapi sekarang pendakwa telah memfailkan rayuan di Mahkamah Agung untuk keputusan Mahkamah Tinggi bagi membebaskan Bantleman, dan peguamnya, Hotman Paris Hutapea memberitahu wartawan.

Beliau berkata rayuan difailkan dua minggu lalu tetapi beliau hanya diberitahu Isnin. Rayuan terhadap pembebasan Tjiong juga telah difailkan, jurucakap JIS Rully Iskandar kepada AFP. Hutapea berkata Bantleman juga dilarang daripada meninggalkan negara itu sementara rayuan masih belum selesai, dan beliau memprotes membuat bantahan kepada Mahkamah Agung.

Jurucakap pejabat imigresen Indonesia, Heru Santoso, berkata larangan perjalanan enam bulan terhadap Bantleman telah dikenakan pada awal September.

Tidak ada larangan perjalanan bagi Tjiong kerana dia merupakan warga Indonesia, kata Iskandar. Lima orang pembersih Indonesia juga dipenjara tahun lalu kerana melakukan penderaan seksual di sekolah berkenaan. Peguam mereka mendakwa mereka tidak bersalah.