Penduduk mela...

Penduduk melarikan diri akibat kebakaran belukar

MELBOURNE, 25 Dis (Reuters) – Kebakaran belukar memusnahkan dua kediaman dan penduduk sekitarnya. Anggota bomba menggunakan pesawat pengebom air untuk mengawal api, kata pegawai.

Terbaru daripada siri kebakaran dahsyat yang telah melanda tenggara Victoria, beberapa minggu kebelakangan ini, masyarakat di pantai selatan negeri itu telah dipindahkan bagi menghabiskan malam Krismas di pusat perlindungan.

Lebih 150 anggota bomba dengan lapan pesawat dan 60 trak bomba menghabiskan cuti memadamkan kebakaran di sepanjang Great Ocean Road, tempat pelancongan utama di barat daya Melbourne.

“Kami mendapati dua buah rumah yang disahkan musnah,” kata jurucakap perkhidmatan kecemasan kepada Reuters melalui telefon.

Kebakaran berlaku di kawasan hutan, berdekatan rumah sementara kawasan tersebut. Sekitar 1,400 hektar (3,460 ekar) setakat ini telah terbakar.

Ia adalah yang terbaru daripada siri kebakaran belukar yang melanda negeri tersebut pada tahun ini. Walaupun perubahan cuaca telah diramalkan, perkhidmatan kecemasan berkata ancaman kebakaran akan dijangka berlaku dalam beberapa ketika. Pada tahun 2009, Victoria menyaksikan bencana kebakaran semak belukar yang paling teruk di Australia.