Penduduk Syri...

Penduduk Syria diluar sertai undian

BEIRUT, 4 Nov (AFP) – Satu bidaan antarabangsa untuk memastikan penduduk Syria di luar negara dibenarkan untuk mengundi dalam pilihan raya yang akan datang dilihat oleh rejim di Damsyik sebagai satu usaha untuk memastikan kekalahan mereka.

Satu klausa dalam kenyataan akhir yang dikeluarkan oleh perbincangan antarabangsa di Vienna minggu lepas termasuk 17 negara kini menjadi isu di kalangan mereka yang menyokong rejim utama Rusia dan Iran.

Berikutan proses peralihan itu, ia menyatakan bahawa pilihan raya akan datang perlu diadakan “di bawah pengawasan PBB” dan “dengan semua rakyat Syria, termasuk diaspora, layak untuk menyertai”.

“Negara-negara yang memusuhi Syria telah menghalang penduduk Syria daripada mengundi di pejabat kedutaan mereka semasa 2014 pilihan raya (presiden),” kata ketua penyunting dari akhbar Al-Watan Syria, Wadah Abed Rabbo, yang terletak berhampiran dengan rejim.

“Hari ini kita melihat mereka bertungkus lumus untuk menuntut undi bagi pelarian Syria atau mereka yang tinggal di luar negara, yang menimbulkan persoalan tentang niat negara-negara ini.”

ARTIKEL YANG SAMA