Penemuan awal...

Penemuan awal siasatan MH17 dikeluarkan

THE HAGUE, 28 Sept – Sepasukan penyiasat jenayah yang diketuai oleh pihak Belanda hari ini akan mengeluarkan penemuan awal ke atas penembakan jatuh penerbangan Sistem Penerbangan Malaysia MH17 di tengah kekecewaan meningkat dikalangan para anggota dengan perkembangan penyiasatan itu.

Penemuan awal itu dijangka menjelaskan jenis peluru berpandu BUK yang mengenai pesawat penumpang Boeing 777 di tengah udara pada 17 Julai 2014, membunuh kesemua 298 orang di dalamnya termasuklah 196 warganegara Belanda.

Ia juga dijangka menunjukkan di mana sebenarnya peluru berpandu buatan Rusia itu dilepaskan dari timur Ukraine yang dicengkam peperangan, yang mana Kiev memerangi pasukan pemisah pro Rusia sejak April 2014.

Tetapi pendakwaan Belanda berhati-hati bahawa ia tidak akan menamakan mana-mana tersangka pada taklimat itu, yang akan mengambil tempat di bandar tengah Nieuwegein, dekat Utrecht.

Para penyiasat akan menemui para anggota keluarga mangsa terlebih dahulu untuk menyampaikan keputusan itu, dan selepas itu sidang media dijadualkan pada pukul 1100 GMT. “Selain mahu mengetahui senjata apa yang sebenarnya digunakan dan di mana ia dilepaskan, kami juga mahu jawapan tentang ke mana hala kita dari sini,” kata Evert van Zijtveld, pengerusi yayasan yang membantu para keluarga mangsa MH17.

Ahli-ahli pasukan siasatan bersama membentangkan keputusan awal siasatan jenayah nahas pesawat Penerbangan Malaysia MH17, di Nieuwegein, kelmarin. – AFP
Ahli-ahli pasukan siasatan bersama membentangkan keputusan awal siasatan jenayah nahas pesawat Penerbangan Malaysia MH17, di Nieuwegein, kelmarin. – AFP

“Kami berharap penjenayah akan ditangkap kelak. Perkara terakhir yang kami mahu ialah melihat situasi yang serupa dengan Lockerbie,” katanya lagi, dengan merujuk kepada pengeboman jet Pan Am di bandar Lockerbie 26 tahun lalu yang mana 270 orang terbunuh.

Minggu ini Rusia sekali lagi ingin melencongkan kesalahan bencana MH17 itu, dengan menuduh Kiev, dalam langkah di mana menurut beberapa surat khabar Belanda bertujuan untuk menggagalkan laporan esok itu.

Ukraine dan pihak Barat menegaskan pemberontak pro Rusia meletupkan jet itu di udara dengan sistem peluru berpandu buatan Rusia yang mungkin dibekalkan oleh Moscow. Rusia dan para pemberontak menafikan sebarang peranan menembak jatuh pesawat itu, dengan mengeluarkan siri-siri dakwaan yang kadangkala bercanggah dalam penembakan jatuh pesawat itu yang menurut para pengkritik ianya bertujuan mengelirukan isu itu. – AFP