Penentang Chi...

Penentang China anggap Thailand tidak selamat

BANGKOK, 18 Feb (Reuters) – Liu Xuehong berdiri menangis di luar pintu pagar ibu pejabat PBB di Bangkok, merayu kepada pengawal untuk memberinya masuk.

Penentang China telah menerima panggilan ugutan daripada seorang pegawai China tanpa nama, dan takut bahawa dia, seperti pencari suaka lain di Thailand, akan diusir oleh ejen-ejen China atau dihantar pulang oleh junta Thai yang semakin bersekutu dengannya.

Pengawal PBB tidak membenarkan beliau masuk.

“Saya berasa begitu kecewa,” katanya, terlihat air matanya mengalir turun di mukanya.

“Kami masih hidup dalam ketakutan di sini.”

Penentang China, yang diminta tidak dikenal pasti identitinya, bercakap dalam satu temu bual bersama Reuters di Bangkok. – Reuters
Penentang China, yang diminta tidak dikenal pasti identitinya, bercakap dalam satu temu bual bersama Reuters di Bangkok. – Reuters

Liu adalah salah seorang daripada beratus-ratus warga China yang telah melarikan diri ke Thailand, kata kumpulan hak asasi manusia. Ia telah lama dianggap tempat perlindungan, tetapi tidak lagi.

Dua penentang warga China baru-baru ini hilang dari Thailand, kemudian muncul semula beberapa minggu kemudian di China dalam tahanan polis. Thailand menghantar pulang dua yang lain pada akhir tahun lalu disamping pelan PBB untuk menempatkan mereka di Kanada.

“Thailand tidak lagi menjadi tempat selamat untuk pembangkang Cina,” kata satu sumber diplomatik Barat kanan yang berpangkalan di Beijing.

Kerajaan Barat telah menyatakan kebimbangan yang jelas ke atas jangkauan luar wilayah China, apabila Presiden Xi Jinping membuat tindakan intensif di seluruh negara kepada perguaman hak asasi manusia, wartawan dan aktivis buruh.

China menganggap kebanyakan penentang menjadi penjenayah, termasuk mereka yang melarikan diri di luar negara.