Penerbangan t...

Penerbangan tambang rendah Vueling batal 66 penerbangan

MADRID, 5 Julai – Beratus-ratus penumpang terkandas hari ini berikutan pembatalan dan penangguhan melibatkan penerbangan buat hari keenam oleh syarikat penerbangan tambang murah Sepanyol, Vueling.

Penerbangan itu, sebagai sebahagian daripada British Airways dan kumpulan induk Iberia, IAG berkata ia membatalkan 66 penerbangan pada hari ini disebabkan oleh mogok pengawal lalu lintas udara Perancis.

Kesemuanya namun dua daripada penerbangan itu telah dibatalkan dijangka akan tiba atau berlepas dari lapangan terbang di Perancis, termasuk Orly dan Charles de Gaulle di Paris.

Masalah berkaitan penerbangan Vueling bermula pada Khamis, berbetulan dengan permulaan cuti musim panas bagi kebanyakan penumpang yang menuju ke lapangan terbang El Prat Barcelona, menurut pangkalan penerbangan.

Vueling telah menyalahkan ‘kesukaran operasi’ yang tidak ditentukan atas penangguhan selama lebih 12 jam dan pembatalan berpuluh penerbangan sejak Khamis, tambahan lagi mogok daripada pengawal lalu lintas udara Perancis. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA