Pengamal peru...

Pengamal perubatan tradisional Cina di Peru

LIMA – Membesar di Peru, Orlando Leiva Meza telah memperkembangkan satu minat terhadap hidangan dan seni mempertahankan diri China. Tetapi ia adalah keputusan beliau sendiri untuk menjadi doktor perubatan tradisional Cina yang mana telah mengukuhkan hubungannya dengan China.

“Ia begitu banyak membantu untuk menguatkan lagi amalan perubatan tradisional Cina, terutamanya akupunktur,” kata Leiva, yang pada masa ini memegang jawatan sebagai pengarah besar Hospital Polis di Lima, dengan menegaskan bahawa beliau mahu melihat kerjasama yang lebih rapat lagi antara China dan Peru dalam bidang kesihatan.

Selepas beliau dan isterinya, Ana Rioka, mendapat ijazah sarjana muda mereka dalam perubatan dari Universiti Greater National di San Marcos, Lima, mereka telah membuat keputusan untuk mengejar pengajian lepasan ijazah dalam perubatan tradisional Cina. Mereka berjaya memperoleh biasiswa kerajaan China pada tahun 1986 dan terus menuju ke negara itu.

China dan Leiva telah ditakdirkan untuk bertemu. Semasa beliau masih berusia 15 tahun, beliau begitu meminati filem-filem seni mempertahankan diri sehingga beliau menggelar dirinya sebagai Da Long, or Big Dragon. Beberapa tahun kemudian, beliau menamakan anak pertamanya Xiao Long, atau Little Dragon.

Lebih berminat dalam akupunktur

Perubatan tradisional Cina mempunyai banyak cabang, termasuk ubat-ubatan herba, tetapi “daripada kesemua bidang itu, yang paling menarik minat kami, memberikan kami motivasi adalah mempelajari akupunktur,” kata Leiva dalam satu temu ramah baru-baru ini dengan Xinhua.

Akupunktur merupakan bidang perubatan tradisional Cina yang paling diminatinya. – Xinhua
Akupunktur merupakan bidang perubatan tradisional Cina yang paling diminatinya. – Xinhua
Leiva menerangkan sesuatu kepada pesakitnya mengenai perubatan tradisional Cina. – Xinhua
Leiva menerangkan sesuatu kepada pesakitnya mengenai perubatan tradisional Cina. – Xinhua
Leiva merawat kaki salah seorang pesakitnya di Hospital Polis. – Xinhua
Leiva merawat kaki salah seorang pesakitnya di Hospital Polis. – Xinhua

Leiva telah tiba di Beijing pada masa itu langsung tanpa pengetahuan mengenai bahasanya kecuali ‘tay pa’, satu perkataan yang kerap digunakan di restoran-restoran Cina di Lima yang bermaksud ‘layanan baik’.

“Perkara pertama yang saya pelajari di China adalah bahasanya. Sudah tentu kami telah mempelajari bahasa itu tetapi hanya dalam bidang lingkungan kesihatan, dan kemudian kami mula belajar kesemua skop perubatan tradisional, tetapi mengkhususkan akupunktur,” katanya.

Leiva telah menghabiskan dua tahun di Institut Beijing bagi Perubatan Tradisional Cina dan setahun latihan kerja di Hospital Longhua, Shanghai, anggota gabungan bagi Universiti Shanghai bagi Perubatan Tradisional Cina.

Ketika tinggal di Beijing, beliau menjadi tertarik dengan pemandangan beratus-ratus orang dalam semua peringkat usia bersenam Tai Chi di sejumlah taman dan ruang-ruang awan lain. Beliau menyertai mereka dan telah mempelajari 18 langkah asas, aliran pergerakan dan pernafasan.

Kursus-kursus telah ditawarkan

Ketika Leiva dan isterinya kembali ke Peru, mereka mula mempraktikkan perubatan tradisional Cina, yang mana menurut mereka boleh memberikan banyak manfaat kepada komuniti perubatan di sana.

Kelihatan Leiva menerangkan sesuatu kepada pesakitnya mengenai perubatan tradisional Cina. – Xinhua
Kelihatan Leiva menerangkan sesuatu kepada pesakitnya mengenai perubatan tradisional Cina. – Xinhua
Orlando Leiva Meza (tengah) mengetuai sesi senaman Tai Chi di Lima, Peru. – Xinhua
Orlando Leiva Meza (tengah) mengetuai sesi senaman Tai Chi di Lima, Peru. – Xinhua

“Proses pendidikan telah dimulakan, kerana ia sesuatu yang baru bagi pihak berkuasa kesihatan,” katanya.

Dengan minat semakin berkembang dalam bidang itu, mereka mula melakukan tugasan dengan kursus-kursus di Kolej Perubatan Peru, jelas Leiva.

Seminar-seminar dalam kesihatan awam biasanya membawa kepada penerbitan sebuah buku, bersama dengan Rioja dan Dr. Clara Liau-Hing, mengenai asas akupunktur dan Tai Chi.

Leiva juga mengajar penduduk setempat mengenai manfaat Tai Chi, memberikan lima hingga 10 minggu kursus setahun.

Hubungan kekeluargaan keluarga itu dengan China semakin berkembang. Anak lelakinya yang sulung, Pedro, 27, yang dilahirkan di Beijing, kini meneruskan pengajian ijazah sarjana dalam perniagaan dan perdagangan antarabangsa di China.

Leiva, isteri dan anak perempuannya, Zoila, telah kembali ke China sebanyak lima kali dalam tempoh 27 tahun, tiga kali bagi kursus perubatan dan dua kali sebagai pelancong. – Xinhua