Penganiaya In...

Penganiaya Internet terima pembalasan

SYDNEY, 4 Dis (dpa) – Wanita di Australia sedang melawan balik penganiaya lelaki online dengan bergabung dan menamakan dan memalukan “trolls” dalam satu kempen Twitter yang dilancarkan hari ini. Kira-kira 1,100 wanita menyertai kumpulan Facebook rahsia itu dalam beberapa jam selepas dilancarkan, menyiarkan dalam Twitter nama lebih 150 orang lelaki yang menggunakan media sosial untuk menganiaya penulis ruangan wanita Australia, Clementine Ford.

Ford telah lama menerima penderaan seksis agresif untuk ruangan yang ditulisnya, tetapi penganiayaan mencecah kemuncak selepas Ford membalas pada awal minggu ini dan menamakan seorang penganiaya yang memanggilnya “perempuan jalang” di Internet.

Ford menemui laman Facebook penganiaya dan menghantar satu mesej kepada majikannya memberitahu mereka tentang penganiayaan tersebut. Beberapa komen bersifat perkauman dan seksis juga disiarkan di laman Facebooknya.

Dia dipecat pada keesokan harinya, syarikat berkata ia tidak menyokong tingkah laku sedemikian. Serangan media sosial meningkat selepas kejadian itu, mengecam Ford kerana menyebabkan seorang lelaki kehilangan pekerjaannya. Komen termasuk “masuk ke bilik mandi kamu dan bunuh diri kamu” dan “Betina seperti kami merupakan sebab kenapa beberapa lelaki cenderung melakukan keganasan.”

Ford menjawab lelaki berkenaan “bertanggungjawab terhadap perbuatannya sendiri.”

Wanita lain yang juga telah dianiaya dan diugut di Internet telah menyertai inisiatif itu.

Penulis ruangan Kerri Sackville adalah salah seorang di sebalik laman Facebook pada Rabu untuk mengumpul nama penganiaya di bawah hashtag Twitter “EndViolenceAgainstWomen, pertama ditubuhkan sebagai sebahagian daripada kempen PBB. Dalam masa 20 minit, ia memulakan trend sebagai nombor satu di Australia.

“Apabila anda menganiaya seorang wanita kamu menganiaya kami semua,” beritahu Sackville kepada penyiar ABC. Ramai lelaki juga menyertai kempen itu untuk menamakan dan memalukan penganiaya Internet.